ОВО ЈЕ УСЛОВ ЗА УВОЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА У СРБИЈИ: Доктор Тиодоровић о новим мерама уколико се епидемиолошка ситуација погорша

Novosti online

26. 10. 2020. у 17:39

ОВО ЈЕ УСЛОВ ЗА УВОЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА У СРБИЈИ: Доктор Тиодоровић о новим мерама уколико се епидемиолошка ситуација погорша

Др Бранислав Тиодоровић / Фото Таннјуг

У ОВОМ трећем таласу корона вируса, који ће бити најдужи, Србија може да се суочи са једним до два пика. О најоштријим мерама у смислу полицијског часа, можемо да размишљамо ако дођемо до 500 позитивних на 100.000 становника за две недеље, а сада их имамо 50, и то не у целој земљи већ само локално, у жариштима, каже проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Он истиче да ако будемо имали 1.000 оболелих за 24 сата ни сата, не би размишљао да затвори клубове, који су снимљени да се у њима крше мере.

Као неке од првих мера које би могле да буду уведене с обзиром на то да нам расте број потврђених случајева наводи обавезан ПЦР тест на улазу у земљу, скраћење радног времена угоститељских објеката и привремено затварање биоскопа и позоришта. Забрињава што у последња три дана расте број потврђених случајева међу радно активним становништвом од 40 до 60 година, а до пре три дана су то били млади од 20 до 40. Истиче да ни у најгорем случају не може да нам се догоди да имамо 7.000 оболелих за 24 сата

Председник Александар Вучић је јуче рекао да није искључено да у наредним данима имамо дневни пресек са више од 1.000 позитивних за 24 сата. Проф. Тиодоровић каже да потпуно разуме зашто је то председник рекао, и истиче да ако до тога дође, ниједног момента не размишља да затвори клубове у којима су се кршиле мере. Штавише, истиче, одмах би их затворио, а објашњава и због чега:

- Задатак председника је да брине о народу. Потпуно разумем што је то рекао, хтео је да подигне озбиљност. Он то одлично прати, и нормално је да се увек консултује са ким треба. Реално, ако би се то десило, ја не бих размишљао ниједан сат, не један дан, да затворим све клубове у којима су снимљене гужве и непоштовање мера. Али, то није наш задатак из медицинског стручног дела, већ из правног система. Јер, ако чекају неколико сати да би ушли на неки сплав, а са друге стране снимају гужву испред Инфективне или друге клинике ако су чекали пола сата, има ли то везе са поштеним односном према систему? Знате колико кошта резервација стола? 45.000 динара... Кад сам то чуо. Шта је њему онда да плати казну од 150.000?

Оштрије мере у жариштима

Према његовим речима, предлог је да се оштрије мере уводе и користе у оним срединама где стање над епидемијем измиче контроли. Такве мере, у смислу полицијског часа, ограничења кретања би се увеле у Србији када бисмо имали 500 позитивних на 100.000 становника у претходне две недеље, а сада имамо мало испод 50.

- Ја се, искрено, надам да нећемо доћи до тих 500. Сада имамо испод 50 на 100.000 становника. Овим трендом, то ће се, међутим, повећавати навише. Али, узмите да Црна Гора има 256. Ако сада имамо 50, тек 500 би нас довело у ситуацију да морамо да размишљамо о увођењу најоштријих мера, које, опет, ја сматарам, не би требало примењивати свуда, на нивоу целе земље, него локално, у жариштима, а зна се којих 10, 15 градова предњаче. Није у свим срединама исто. Полицијски час и ограничења не морају бити у целој Србији, али се морају применити на одређене средине које су угрожене. Треба да будемо свесни да треба организовано, и свесно да се припремамо за све што ће се створити са доласком хладног времена. Мислим да можемо то да урадимо. Имамо искуство.

- Предлог је да се оштрије мере користе у оним срединама где очигледно измиче контроли стање над епидемијом, а измиче због тога што се масовно не поштују мере. Видели смо на примеру Шпаније, полицијски час је био прво у делу Мадрида, а онда у целој Шпанији. Ми не морамо никога да имитирамо, ми имамо своју процену, а она се заснива на подацима са којима располажемо.

Један до два пика у трећем таласу

Доктор каже да се у току овог трећег таласа можемо сусрести са једним до два пика.

- Што се пика тиче, помињао сам и новембар и децембар. Све зависи од понашања становништва. Уколико је становништво дисциплиновано, биће касније. Ја и даље тврдим да велика већина поштује мере, и захваљујући њима ми смо још бољи од многих и из окружења и Европе. Сада међу позитивнима доминирају млади, али почиње да расте и број међу радно активним становништвом. Прво су били од 20 до 40 година, а  последњих два, три дана, за викенд, имамо и радно активно становништво од 40 до 60 година. Што постаје забрињавајуће.

- У болнице се највећим делом примају старији, радно активно или су већ прешли 60 година, и они се и налазе на респиратору. С обзиром на то, види се да се све сели полако на старији узраст. С тим у вези, пик може да се деси да нам дође и раније. Све зависи да ли ће се уозбиљити сви они који праве проблеме. Рекох, мали број је такав, али довољан, или ако држава не успе да обезбеди надзор над клубовима, журкама, спектаклима...  Поменуо сам и новембар и децембар зависно од тога да ли ће пре или касније. Нама је важан сваки дан, јер у новембру и децембру имамо хладније и влажније дане, што погодује вирусу, а када се сви ризици мултипликују, имаћемо експоненцијални раст оболелих, али никако 7.000 у једном дану. То не може ни у најцрњем сценарију да нам се догоди. У целини, Србија ће сигурно имати један до два пика. Најстрашније ће бити ако старије становништво буде захваћено. Они захтевају много више хоспитализација, укључивање респиратора, интензивне неге, што код млађих није случај - објашњава проф. др Тиодоровић.

Д. Миловановић

Зашто имамо раст позитивних, али не и на респиратору?

То је управо и објашњење зашто сада када имамо и дане са више од 500, 600 и 700 оболелих, имамо по 20-ак људи на респиратору. Професор нам објашњава да 700 позитивних не значи и 700 оболелих. 

- Чак се може поставити и питање да ли имамо више оболелих. Ми имамо више позитивних, а то неће трајати још много. Можда буде још који дан тако. То су ови млађи, отпорнији, са мањом количином примљеног вируса. Јер, још увек је мањи извор инфекција. Али, када се то распространи, и када ови млади почну да сеју то много шире, повећаће се и број извора инфекције. Онда ће бити захваћемо и радно активно становништво, међу којем је, као што рекох већ кренуло, старији и хронични болесници. Не треба заборавити да углавном наши млади живе у породицама у којима је по неколико генерација - каже проф. др Тиодоровић и подсећа да једна заражена особа вирус може да пренесе на још две, три. 

Прве могуће мере 

На питање да ли ће предстојећа седница Кризног штаба, које се очекује крајем недеље бити једна од најтежих по питању доношења мера, с обзиром на то да имамо раст позитивних, треба спречити ширење заразе и одржавати економију, каже о којим мерама би требало размишљати.

Још сматра да треба увести ПЦР тест на улазу у земљу, о чему је одлука изостала на седници у четвртак. Наводи да би требало скратити рад угоститељских објеката, а можда размишљати и о привременом затварању биоскопа и позоришта. 

- Био сам спреман на прошлој седници да уведемо ПЦР за улазак, јер све гори око нас. Република Српкса уводи најстроже мере. Ако је Словенија увела полицијски час, питање је кад ће и Хрватска, онда имамо проблем код нас јер се слободно улази. Треба омогућити нашем народу да комуницира, треба подржати економију, кад нема економије нема ни здравља, али онда смо у стварно тешкој дилеми. Мислим да би увођење теста допринело ситуацији.

- Са великом надом очекујем антигенски тест. он је врло прост за извођење, узима се брис грла и носа, и резултати се добијају за пола сата.Важно га је урадити трећед до петог дана од контакта са зараженом особом. Такође, скраћивањем радног времена угоститељских објеката се вирус не елиминипше, али се смањује ризик преношења, а ако се ова настави из дана у дан, можемо доћи у ситуацију да процењујемо да ли је битно затворити биоскопе и позоришта на неко време, довољно је и на недељу дана да би се пресекао талас - каже он.

Фото П. Милошевић

Школе и вртићи ће радити нормлано

- Може се закључити да овај модел који смо применили у школама и вртићима, добро функционише. За сада је веома благо повећање деце, која имају позитиван налаз. То су најчешће деца чији је неко од родитеља позитиван. Врло ретко има да су оболели. Модел је да ако у једном одељењу има два повезана позитивна случаја, оно прелази на онлајн, или ако је у школи број заражених прешао 30 одсто, онда она прелази на наставу на даљину, мада у моделу пише половина - рекао је проф. др Тиодоровић.

Да би контрола била ефикаснија, односно кажњавање оних који не поштују противепидемијске мере, мења се неколико закона - Закон о заштити становништва од заразних болести, Прекршајни па чак и Кривични.

- Контрола је много боља него што је била пре оне наше седнице на којој је много закључено о правном систему. Наше је да дајемо предлоге мера, али спровођење и надзор над њима је државни и посао  правног система. И ту има низ ствари које нису разрешене. Не може да се користи комунална милиција у сваком тренутку, не може полиција , постоје услови под којима могу да се користе. Променом закона, која је управо у току, имаћемо мандатну казну која ће на лицу места да се изиче, моћи ће одмах да се затвори кафић, клуб ресторан у којем је затечено да се не користе све мере, где је велика гужва.

- Променом Закона о заштити становништва од заразних болести, промениће се начин надзора. Поред инспекција, санитарне и инспекције рада, моћи ће да се укључите и друге инспекције као што се саобраћајна када је у питању ауто превоз. Она то и сада ради али нема право да казни некога зашто је ушао без маске. Убацује се могућност да и комунална милиција може да затвори објекат, да може мандатно да казни...

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)