СКОК ОБОЛЕЛИХ У НАРЕДНИХ 10 ДАНА Др Тиодоровић: Ова места су извор заразе короном

Novosti online

26. 10. 2020. у 10:07

СКОК ОБОЛЕЛИХ У НАРЕДНИХ 10 ДАНА Др Тиодоровић: Ова места су извор заразе короном

Фото: Принтсцреен

СРБИЈА у овом тренутку има око 60 новозаражених на 100.000 становника и упркос повећању, налази се међу три земље које имају најбољу статистику и то је један од разлога што још увек нисмо увели полицијски час. Међутим, уколико се број повећа - 100 на 100.000 становника, онда би то можда био тренутак када би се и у нашој земљи могло очекивати увођење строжих мера-рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида-19, проф. др Бранислав Тиодоровић.

- Иако бележимо велики скок новозаражених, већина новооболелих не захтева хоспитализацију. Углавом су у питању млађи људи који болест подносе добро, с тим што они представљају ризик за све оне старије из њиховог окружења. Они пацијенти који завршавају на респиратору и са тешким облицима болести су старији и хронични болесници - рекао је Тиодоровић.

Дакле, много више заражених, али не и хоспитализованих.

- Имамо једну огромну дискрепанцу, на једној страни имамо повећање броја идентификованијх позитивних, с друге стране то повећање не прати хоспитализација. Они који оболевају су млађи људи од 20 до 40 година, па и 50 и 60, а то је радно активно становништво. До заражавања долази на журкама, у ноћним изласцима, па и на послу. Нас у наредних 10 до 15 дана очекује скок, ти људи живе у неким домаћинствима у којима су по три генерације, па цех могу платити старији и хронични болесници. Свакако има пацијената који захтевају и хоспитализацију, па нам се болнице полако пуне, а то би могло бити у наредном периоду и интензивније уколико се нешто не промени у смислу понашања одређеног дела становништва. Има ту и млађих људи, али они који заглаве у тешкој форми, на респираторима то су пре свега старији и хронични болесници. Оно што може да нас дочека ако не будемо успели да сузбијемо бахато понашање које се дешава, журке и ноћне изласке, музичке спектакле, ми можемо очекивати да ће доћи до повећања - каже професор Тиодоровић.

Како даље објашњава епидемиолог, тренутно повећање се очекивало јер сви разлози за то постоје, од стања у региону, и онога што се дешава око нас, па све до понашања младих људи по клубовима.

- То смо сви очекивали, само је било питање дана, пре или касније. Сви разлози за овакво стање постоје, прво оно што се дешава око нас, друго, како се понаша део становника у нашој земљи. То су они људи који посећују клубове, сплавове, журке, а ту имамо и неке велике радне организације у којима се баш не поштују мере. Сад је контрола усмерена на клубове и на сплавове и поједини нас критикују како нисмо појачали мере, али проблем није у мерама, оне су ту, оне постоје, проблем је што има оних који не поштују те мере, али и у контроли тих истих мера. На основу процене, односно на број оболелих и целокупну ситуацију коју имамо, још увек није тренутак да се уведе полицијски час. Ми смо сада још увек на броју који је далеко испод оног који постоји око нас и у Европи, јер ми спадамо у три земље које имају најнижу стопу на 100.000 активних случајева, ту су Естонија, Норвешка и Турска, сви остали су у далеко већем ризику. Сад треба контролисати мере, чињеница је да у великом градовима долази до скока, а највеће повећање бележи се у Београду - каже епидемиолог Тиодоровић.

Према проценама у наредних десетак до 15 дана можемо очекивати скок, а разлог је што има неодговорних људи, али и оних са асимптоматском сликом који и не знају да су заражени, па преносе вирус својим контактима.

- Треба рећи и да се добар део становништва добро понаша, држи дистанцу, носи маске, неки чак и на отвореном носе маске. Али млади људи који имају добар имунитет, који немају тешку клиничку слику они то савладају на ногама, па зато има много више асимптоматских случајева које ми не видимо. Немачка је рецимо увела полицијски час у неким покрајинама, Француска, Италија, Словенија, а да ли ћемо ми увести додатне мере, па хоћемо сигурно, према мом мишљењу то је ако пређемо 100 на 100.000 активних случајева, онда би требало размишљати о најоштријим мерама. У том случају бисмо имали до 1.500 позитивних - каже Тиодоровић.

Апел за житеље пограничних места

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић истакао је да људи који живе у местима и градовима близу граница, зарад трговине путују у друге земље, оцењујући то као изузетно ризично.

- На седници Кризног штаба сам указао да становници места који се налазе близу граница, рецимо становници Врања, Прешева, Бујановца, одлазе у Македонију по потрепштине. С друге стране они из Шапца, Лознице, Богатића одлазе у Републику Српску која се спрема да уводи најоштрије мере. Њима свима треба упутити апел и препоруку да то не чини, јер није тренутак за трговину и таква путовања - закључује професор Тиодоровић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)