У ПРОСЈАЧЕЊЕ И СА ДВЕ ГОДИНЕ?! Милостињу, поред сиромашних, тражи све више оних који глуме муку и злоупотребљавају најмлађе

В. Црњански Спасојевић

26. 10. 2020. у 08:00

У ПРОСЈАЧЕЊЕ И СА ДВЕ ГОДИНЕ?! Милостињу, поред сиромашних, тражи све више оних који глуме муку и злоупотребљавају најмлађе

Фото П. Милошевић

У БЕОГРАДУ има око 2.000 малолетних просјака, а најмлађи, према подацима Градског центра за социјални рад, нема ни две године. Половина живи у 28 неформалних насеља, у 10 градских општина. Главни извор прихода за 750 њихових породица, како кажу у Свратишту за децу, јесте сакупљање секундарних сировина и - просјачење. То су једини начини да допуне новчану помоћ коју добијају од државе, а за коју тврде да им је недовољна.

- Од почетка епидемије короне цене откупа секундарних сировина су пале, па су се и породични приходи рапидно смањили - објашњава Мина Лукић, координатор Свратишта. - Док је пре ковида цена килограма нпр. пластике била 26 динара, сада је 10. То је и натерало породице да на различите начине покушају да допуне кућне финансије.

Између осталог и просјачењем. Тако се на улици сада могу видети и деца које раније није било, па чак и врло пристојно обучена.

Према речима Мине Лукић, број "деце улице" у свратиштима на Звездари и Новом Београду недељама већ не пада. Док је раније за ово доба године било карактеристично да дневно сврати њих 60-65, сада бројке варирају између 70 и 112, колико их је највише било у једном дану ове јесени. Ти су бројеви карактеристични за ледени јануар, а не за октобар. Сада долазе не да се огреју, већ да поједу нешто и окупају се.

Због занемаривања прошле године 189 деце одузето родитељимаSadržaj

На евиденцији Градског центра за социјални рад у Београду прошле године било је 58 "деце улице" различитог узраста, потврђено је за "Новости" из ове институције. Најмлађе је имало мање од две године, једно је било узраста 3-5 година, њих 25 је имало између шест и 14, док је 31 био у тинејџерском добу, између 15 и 17 година. Из биолошких породица, због злостављања и занемаривања, лане је издвојено 189 деце, од којих су нека терана и на просјачење.

Фото П. Милошевић

 

Тражење милостиње се углавном код нас гони прекршајно, осим када тужилаштво пронађе елементе кривичног дела, нпр. трговине људима, злостављања или преваре. Како је недавно навео Ђуро Павлица, судија београдског Прекршајног суда, ова судска инстанца прошле године имала је шест тежих предмета, када је просјачење вршено у групи. Тада су и пресуђиване санкције веће од прописаних 5.000 до 10.000 динара, или до 30 дана затвора.

Већина просјака пред судом тврди да морају да просе јер су сиромашни, немају редовна примања и лошег су здравственог стања. Међутим, неретко се судије срећу и са лажним просјацима, који глуме своје тешке материјалне и здравствене прилике.

Против деце просјака, ако су млађа од 14 година, не може се водити судски поступак. Али, може се водити против њихових родитеља, старатеља или хранитеља, јер су пропустили да обаве дужни надзор.

- Када је питању злоупотреба деце ради присиле на рад и прошње на улицама, центар за социјални рад поступа по службеној дужности када га обавести полиција, правосудни органи или грађани, који то могу учинити и анонимно. Након пријаве, стручни радници центра по хитном поступку покрећу процедуру неодложне или хитне интервенције са циљем успостављања безбедности за дете - кажу за "Новости" у Градском центру.

- Орган старатељства може поднети кривичне пријаве против родитеља због сумње на злостављање и занемаривање. Заштита деце је увек на првом месту - кажу у ГЦСР.

ПЉУШТЕ ПРИЈАВЕ, АЛИ БЕЗ ЕФЕКТА

ПОЛИЦИЈА је због кривичног дела запуштање и злостављање малолетника поднела прошле године 119 кривичних пријава, а суд је донео 43 осуде, показују подаци Републичког завода за статистику. У претходних девет месеци, такође у главном граду, полиција је поднела прекршајном суду 669 захтева за покретање поступка против одраслих који су се бавили просјачењем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)