КРИЈЕ СЕ ПРАВА ИСТИНА О КОРОНИ: Писац Ален Покар верује у завере, али у оне које се дешавају пред очима свих

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

25. 10. 2020. у 10:00

КРИЈЕ СЕ ПРАВА ИСТИНА О КОРОНИ: Писац Ален Покар верује у завере, али у оне које се дешавају пред очима свих

Ален Покар / Фото Приватна архива

ОПЕРИТЕ руке и оставите поруку. То је саркастична реченица добродошлице на телефонској секретарици француског књижевника Алена Покара који и на овај начин покушава да прокаже сулудо време у коме живимо.

- Доста ми је целе ове ситуације око ковида. Имам утисак да нам нису све рекли. Страшно је за један народ када га власт сматра незрелим. Имам утисак да нас сматрају децом и да мисле да нисмо способни да схватимо шта се дешава. Као да нам нешто крију, попут родитеља који сакривају неке ствари од деце, јер деца не треба све да знају. Заборављају да само родитељи имају то право да нас сматрају децом.

* Шта то нисмо у стању да схватимо и шта то крију од нас?

- Увек постоји нешто што се крије од народа. Без обзира на режим. Ако крију, онда не можемо да знамо шта то крију. Али, не волим кад ми се обраћају као да сам дете. Залажем се за слободу изражавања, али не подносим када ми држе лекције. Једноставно, не знамо где идемо. Сад нам говоре да ће све потрајати до лета следеће године. Ако знају због чега, нека нам кажу. Ако не знају, нека такође кажу. Већ неко време примећујем да у медијима инсистирају на другом таласу епидемије и да о томе нема шта више да се полемише. Француски народ је доспео у толики степен пасивности, да то постаје неиздрживо!

* Како бисте ви решили ову ситуацију?

- Нисам власт. Постоји у Француској популарна игра која се зове "Да сам у влади". Нипошто не желим да будем у влади, али не желим ни да ме уче памети. Епидемија расте, али има доста научника који о начинима борбе против ње говоре сасвим супротно од онога што говори власт. Одједном, као да је многима од њих одузето право говора. Професора Раулта не могу да спрече, јер је медијски познат. Али, све заједно, имам утисак да не пуштају много да говоре оне који мисле супротно. Није, међутим, на мени, књижевнику, да се мешам у туђи посао. Нека ме пусте да пишем моје књиге и нека ме с овим више оставе на миру! Лично, имам метафизички поглед на вирус. Мислим да напада оне који имају страх да га добију.

ПОЛИТИЧКИ КОРЕКТНО

* ШТА тренутно пишете?

- Радим на заједничкој књизи са више аутора под насловом "Клуб мрзовољних против вегана". Наравно, свако има апсолутно право на то да не једе месо. Али, ово је књига против оних који држе придике онима који га једу. То је проблем политички коректног у Француској. И шаргарепу боли кад је једемо. На крају ће нам једино остати да пијемо воду. А онда ћемо умрети, јер само од воде не може да се живи.

* Ипак се треба штитити?

- Радим све што ми кажу, стављам маску, користим гел, перем руке, држим дистанцу, да бих био сигуран. Али, осим тога, не бојим се. Они који владају држе нас у потпуној магли. Не само око овога, већ око много других ствари. Чини се да, у целом свету, нису на висини задатка.

* Како бисте описали ситуацију кроз коју свет данас пролази?

- Постоји дубока дехришћанизација на Западу. Папа Фрања се налази у ситуацији Совјетског Савеза Брежњева. Више је заинтересован за очување државног апарата, него за ширење доктрине. За Брежњева није било проблематично, али за хришћанство јесте. Основна порука Јеванђеља је да немамо страх. А имамо га. Не чујем више ни позиве да помогнемо ближњем.

* Овако нешто се до сада није догађало?

- Француски историчар Жак Бенвил је рекао да ствари никада нису добро функционисале. У историји човечанства имали смо кратке периоде мира, материјалног и духовног просперитета. Све заједно, међутим, не функционише добро. После Другог светског рата постојало је тридесетак година пристојног живота, а онда су нам рекли да су лепа времена за нама.

* Шта су власти конкретно могле боље да ураде током протеклих осам месеци од када траје пандемија?

- Није на мени да дам одговор. Када од таксисте тражим да ме негде одвезе, немам увек вољу да му говорим куда да ме вози. Ако не зна пут, узмем други такси. Влада је за мене такси, коју узимам из обавезе јер је прва на реду, и која мора да зна куда ме води.

* Како то да смо толико неспособни да пронађемо решење у овако технички, технолошки и медицински развијеном свету?

- Можда је све ово баш реакција на сва та техничка достигнућа, све те мале апарате, мобилне телефоне и осталу електронику. Дигитални свет нас је можда убедио да све знамо и да свиме управљамо. Фабриканти перспективе су нас заварали да све умемо и можемо. А није тако.

Ален Покар / Фото Приватна архива

* Какав то свет остављамо млађима?

- Имам 75 година, и урадио сам суштинске ствари у свом животу, мада има још тога што мислим да урадим. Али, веома сам забринут за нашу децу и унуке. На свим нивоима. Будућност не видим ружичасто.

* Макрон приликом увођења полицијског часа ниједном речју није поменуо лек ни вакцину за ковид.

- Не верујем у ефикасност вакцине против ковида. То је шаргарепа која магарца води напред. Нисмо нашли вакцину против сиде, а наћи ћемо против короне? Треба бити озбиљан. Све ми се то чини превише једноставним. Велики проблем данашњице је то што на округле столове и пред ТВ камере зову људе који су обавезни да дају своје мишљење, као да знају нешто о томе шта нам се догађа. Треба бити храбар и рећи да не знамо шта нас је то снашло.

* Јесте ли од оних који сматрају да је све ово завера?

- Верујем у завере, али у оне које се дешавају пред очима свих. Састанак у Давосу је, на пример, завера. Завера против народа. Али, одвија се отворено. Немају потребу да се сакрију у тајну просторију. Данас сви знају да источни Немци нису победили комунизам, већ да је Горбачов спојио Немачку. То нико није крио.

* Како ће се полицијски час одразити на егзистенцијални дух бунтовних Француза?

- Убрзаће депресију. Не прави ми у принципу проблем то што не могу да изађем, али ми смета то што не могу да чујем звук чаше када неком наздрављам. Не знам да ли је боље бити удвоје у самоћи. Већ годинама, код лекара се највише чека на слободан термин за психијатра. Сада ће се чекати још више. Све ово ће оставити дубоке трагове у свести људи, али, без сумње, и у подсвесном. Имаћемо страх од ближњег.

* Какав нас свет чека после ковида?

- После маја '68, у Француској су говорили да више ништа неће бити исто као пре. И имали су право. Постало је још горе. Појачали су се финансијски капитал и притисак на друштво. Не знам какав ће свет изаћи после кризе с вирусом корона, али ме то, искрено, више и не занима!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)