НАЈВИШЕ УМИРУ ПОТПУНО ЗДРАВИ ЉУДИ: Ужасавајућа статистика смртности од короне

Novosti online

24. 10. 2020. у 18:10

ЈЕДИНО кардиоваскуларни болесници умиру више од потпуно здравих људи млађих од 60 година, показују званични подаци

НАЈВИШЕ УМИРУ ПОТПУНО ЗДРАВИ ЉУДИ: Ужасавајућа статистика смртности од короне

Танјуг-АП

Потпуно здраве особе заврше на респиратору и умиру од короне, показало је најновије истраживање Европског центра за контролу и превенцију болести! Једино кардиоваскуларни болесници умиру више од здравих људи млађих од 60 година, показују званични подаци.

Такође, на удару вируса најчешће су још и болесници с канцером, астматичари, гојазни и пушачи.

Кобне последице

Инфектолог проф. др Жарко Ранковић наглашава да, уколико је неко здрав, вирус удара на цео организам и да управо то доводи до кобних последица.

- Поражавајућа је чињеница што се и млади и потпуно здрави људи тешко боре с короном. Било је много таквих случајева да јак, здрав човек без претходних болести, кроз неколико сати заврши на респиратору. Многи су и животе губили. Иако нико од нас не може тачно да објасни ову појаву, једно је сигурно, а то је да здраво тело бурно реагује на напад вируса. Здрава особа има јак имуносистем и антитела. Када у организам уђе овакав вирус, они се пале попут аларма и шаљу јак одбрамбени одговор. Управо је та реакција оно што ствара тешку клиничку слику и остале компликације код коронавируса - објашњава наш познати инфектолог, и саветује да се због тих ствари јача имунитет, поштују мере и носе маске!

Доктор Ранковић каже да од хроничних болесника највеће компликације услед оболевања од короне имају пацијенти са кардиоваскуларним, малигним и плућним болестима, као и гојазне особе и пушачи. У зависности од које болести неко већ болује разликује се и колико ће вирус да се развије у организму.

- Кардиоваскуларне и малигне и плућне болести, али и висок притисак и гојазност заиста су се до сада показали као главни окидачи за тешко стање када се помешају с короном. Колеге су тачно издвојиле највеће факторе ризика и, нажалост, и током епидемије ковида-19 код нас доказано је да овакви пацијенти углавном завршавају у болници на респиратору, а неки и изгубе битку са болешћу. Дешавало се и да имају и по неколико удружених обољења. То у највећем проценту доказује и званична статистика - каже Ранковић.

Системска болест

Са њим је сагласан и епидемиолог др Радмило Петровић. Он истиче да подаци европског центра нису нимало изненађујући и показују нешто са чиме се лекари боре током целе епидемије!

- Здрави људи су можда и немарнији јер мисле да не могу озбиљно да се разболе од вируса, што није истина. Видели смо и спортисте који су имали тешке клиничке слике, јер се никада не зна шта вирус може да "поткачи" и у здравом телу изазове компликације. Што се тиче хроничних болести, било да је то кардиоваскуларно обољење, дијабетес или малигнитет, свака инфекција је погубна зато што ти људи већ имају лош имунитет и тешко се бране од негативних утицаја. Нарочито од короне која је сама по себи системска болест. Она, када уђе у организам, напада све органе и само је питање у којој мери ће оставити последице - наглашава доктор Петровић.

Ко је на удару:

1. кардиоваскуларни болесници

2. дијабетичари
3. здрави
4. с малигним обољењима
5. с високим притиском
6. с астмом
7. гојазни
8. пушачи

Окидач за тешку клиничку слику

1. кардиоваскуларна обољења

2. здрав организам
3. дијабетес
4. малигна обољења
5. хроничне плућне болести
6. притисак
7. пушење
8. гојазност

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)