КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ ВРТОГЛАВО СКАЧЕ: Зараза нам прети све више, још једна бројка је прешла опасну границу

Новости онлине

24. 10. 2020. у 08:27

КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ ВРТОГЛАВО СКАЧЕ: Зараза нам прети све више, још једна бројка је прешла опасну границу

Фото: Зоран Јовановић

БРОЈ новооболелих од вируса корона поново је забележио рекорд од почетка пандемије, Београд је и даље означен као главно жариште, а Кризни штаб упозорава на поштовање препоручених превентивних мера, како бројке у наредним данима не би постале још драмтичније.

Не само да је број оболелих, који у последња 24 сата износи 579 нових случајева, забрињавајући, већ је у знатном порасту и такозвани "Конов коефицијент". Он је јуче био 7,05 одсто, а виши је био само 12. јула, када је износио 7,09 одсто. Овде не можемо узети у обзир "Конов коефицијент" од 24. марта, када је износио преко 60%, али тада је и било знатно мање тестираних.

Колико је ситуација озбиљна показује чињеница да је ова бројка у јеку другог таласа једва прелазила четири одсто, док је 19. октобра ова бројка експлодирала, када се попела на забрињавајућих 6,43 одсто и од тада је у констатном порасту.

На важност овог показатеља још на почетку борбе са вирусом корона указао др Предраг Кон, а како је једном приликом објаснио, "за епидемију се може рећи да је под контролом, па чак и гашењем, када је овај коефицијент испод 0,5 одсто, односно када је тек сваки 200. од свих тестираних позитиван".

Нажалост, према последњим подацима, ми смо ван овог безбедног износа, с обзиром на то да смо прешли критичну бројку од пет одсто.

Ако узмемо у обзир и неколико протеклих дана, приметно је да је такозвани "Конов коефицијент" испод три одсто последњи пут забележен 13. октобра и тада је износио 2,12.

У наредним данима осцилирао је између три и четири одсто, да би сада био једва нешто нижи од неславног рекорда забележеног у јулу. Он на почетку епидемије јесте био виши, али треба узети у обзир да је тада било тестирано знатно мање пацијената.

Овај драстични пораст бројки свакако треба да нам буде упозорење и опомена за поштовање прописаних епидемиолошких мера.

При крају првог таласа корона вируса, др Предраг Кон је рекао "да ћемо о укидању ванредног стања и укидању рестриктивних мера моћи да разговарамо када овај бројка падне испод пет одсто". Са друге стране време за пооштравање мера је када "Конов коефицијент" достигне вредност већу од два.

- Када број новозаражених у односу на број тестираних спадне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање - рекао је др Предраг Кон у тренутку када смо мислили да је први талас короне прошао.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)