ПРВА ЛИЧНА КАРТА У ПЕДЕСЕТИМ: Ивици Дурковићу (48) из Заплањске Топионице одобрен упис у матичну књигу рођених

Д. АЛИХОЏИЋ

24. 10. 2020. у 10:00

ПРВА ЛИЧНА КАРТА У ПЕДЕСЕТИМ: Ивици Дурковићу (48) из Заплањске Топионице одобрен упис у матичну књигу рођених

Фото Д. Алихоџић

ОПШТИНСКА управа Гаџин Хан донела је јуче "решење о накнадном упису чињеница рођења у матичну књигу рођених" за Ивицу Дурковића (48) из Заплањске Топонице.

Начелница ове Управе Љиљана Петровић каже да након уручења решења почиње да тече жалбени рок од 15 дана након чега ово решења постаје правоснажно, а самим тим и Ивица равноправни грађанин ове земље.

После писања нашег листа о тешкој судбини Ивице Дурковића, који од личних докумената има само војну и ђачку књижицу, а на иницијативу Министарства за државну управу и локалну самоуправу, покренуле су се надлежне институције да му се помогне. Ивица никада није уписан у књигу рођених тако да нема јединствени матични број грађана (ЈМБГ), а самим тим није могао да добије ни личну карту. Захтев да се упише у књигу рођених поднео је 15. септембра, а након саслушања сведока и утврђивања чињеница процес признавања његових људских и грађанских права доношењем решења је окончан.

- Свесни смо хитности поступка, па ћемо решење уручити најбрже могуће, да би кренуо да тече жалбени рок - каже начелница Љиљана Петровић.

Здравље ме напушта, пријатељи не

ДОК има неколико добрих људи око мене ја се не бринем, јер знам да ме никада неће напустити. Чињеница је да ме здравље напушта и да је питање дана када ћу остати непокретан. Зато хвала свима који су се побринули да остварим своја права - каже Ивица.

Ивица није избеглица, нити расељено лице, читав живот провео је у Заплањској Топоници, где је и рођен. Те хладне јануарске ноћи када је рођен чудом је и преживео, па нико није марио да дечака упише код матичара. Имао је оца и мајку, али комшије сведоче о његовом тешком детињству испуњеном насиљем. Као последица таквог одрастања остала му је незалечена повреда кичме, која му сада одузима корак. Тешко се креће, тако да може да ради само кад стоји или клечи.

Откако му се удала ћерка, живи сам без струје и основних услова.

Отац му је умро 2008. године, а мајка Јагода је у међувремену ослепела и живи у околини Лесковца, па није могла да потврди да је Ивица њен син. Дилему су разрешили сведоци, рођаци, али и комшије који су дали изјаве под којим околностима и ко га је родио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)