ЗАШТО У АПРИЛУ КАРАНТИН, А САД КАД ОБАРАМО РЕКОРДЕ - НЕ? Кисић о оштрим мерама које су се примењивале у првом таласу короне

Танјуг

23. 10. 2020. у 16:16 >> 16:33

ЗАШТО У АПРИЛУ КАРАНТИН, А САД КАД ОБАРАМО РЕКОРДЕ - НЕ? Кисић о оштрим мерама које су се примењивале у првом таласу короне

Фото: Танјуг

ЗАМЕНИЦА директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је ванредно стање у Србиј избог ковида било уведено у марту, иако је тада било мање заражених у апсолутним бројевима него сада, зато што тада нико није био спреман за први талас ковида19 који се ширио Европом као цунами, и зато што у почетку није било довољно тестова и респиратора и здравствених капацитета.

- На самом почетку цео свет је био изненађен овим вирусом и нико није био припремљен. Вирус се брзо ширио, а ми смо били међу последњим земљама Европе где је вирус ушао. Због тога смо могли да видимо искуства других земаља, а посебно у Италији и Шпанији, где су капацитети били премали - рекла је она на конференцији одговарајући на питање новинара зашто се сада не уводи ванредно стање као пре када имамо више позитивних.

Кисић Тепавчевић каже да је су најугроженији били најстарији и они у старачким домовима и да је приоритет државе био да се превентивно делује мерама и да се то спречи у почетку.

Први талас короне се чирио као цунами и ми смо хтели да развучемо епидемиолошку криву, додала је она.

Истиче да су у међувремену набављени тестови и респиратори, отворене су нове лабораторије и отворени нови капацитети.

Такође, Кистић Тепавчевић додаје да су се сви надали да ће становништво стећи колективни имунитет, али да је корона вирус у многим сегментима демантовао стручњаке, као и да се показало да је увођење стриктних мера у почетку било исправно.

- Сада у апсолутним бројевима јесте више заражених него пре, али је у односу на укупан број позитивних мањи број хоспитализација, имамо и више капацитета него пре, за које се надам да их нећемо никад искористити - нагласила је она.

На питање зашто се не објављује број заражених по градовима на дневном нивоу, она је рекла да постоје ти подаци и да ће их учинити доступним.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)