ВРЕМЕНСКА АНОМАЛИЈА ИЗНАД СРБИЈЕ: Стручњаци објаснили необичну природну појаву, ево зашто се температура обрнула

Новости онлине

23. 10. 2020. у 12:21

ВРЕМЕНСКА АНОМАЛИЈА ИЗНАД СРБИЈЕ: Стручњаци објаснили необичну природну појаву, ево зашто се температура обрнула

Фото: К. Михајловић/Депоситпхотос

ЧЕСТО чујемо да се на селу лепше живи, да је здравије, мање стресно, али јутрос смо видели и још једну корист.

Док су се становници градова широм Србије овог јутра смрзавали, жива у термометру на планинама већ у јутарњим сатима попела се прилично високо за ово доба године!

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), температуре измерене у 9.00 сати највише су биле на Црном Врху и Копаонику. Жива у термометру је на Црном Врху већ тада показивала 17. подеок, док је на Копаонику измерено 12 степени. Поређења ради, у исто време у Београду је измерено 11 степени, у Новом Саду 10, у Краљеву 4 степена, а у Крушевцу само 3.

Како стручњаци објашњавају суочили смо се са температурном инверзијом, појавом која је супротна од очекиване - да уместо да температура пада како се пењемо навише, она заправо расте.

Фото: Принтсцреен

 

Иако на први мах делује да је крајње нелогично да на високим планинама температура буде виша него у градовима, нарочито на Копаонику чији се највиши врх налази на преко 2.000 метара надморске висине, ово јесте необична појава, али не и непозната.

Овај феномен, кад је на планинама топлије него у низијама, зове се температурна инверзија. Док у нормалним условима температура опада са порастом надморске висине, код овог феномена се, дакле, дешава супротно.

Температурна инверзија се најчешће дешава током хладних, стабилних зимских дана, кад се велика количина хладног ваздуха спусти у долине, док су планински предели на сунцу. У таквим условима, температуре расте у складу са надморском висином, па тако низије могу бити у дубоком минусу, док на планинима може бити и 10 степени више.

Када је тло у току ноћи због хладније од ваздуха, атмосфера предаје топлоту подлози, услед чега се хладе прво слојеви ваздуха непосредно уз подлогу, а затим и виши слојеви. Самим тиме, ти слојеви ближи тлу постају знатно хладнији у односу на мало више слојеве изнад, па се тај топао ваздух изнад нађе "у сендвичу", јер је и испод и изнад њега хладан ваздух.

Метеоролози су најавили да нас након сунчаног и топлог краја радне недеље, за викенд очекује наоблачење са кишом уз мањи пад температуре.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)