„ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ ИМАЋЕМО ВИШЕ МРТВИХ“: Др Кон о забрани кретања и ванредном стању

Novosti online

23. 10. 2020. у 10:24

„ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ ИМАЋЕМО ВИШЕ МРТВИХ“: Др Кон о забрани кретања и ванредном стању

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

НАДАМ се да нећемо проћи много горе него у јулу, али ове бројке већ сада нису охрабрујуће-казао је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Он је говорећи о бројкама које су последњих дана на највишем нивоу од појаве корона вируса у нашој земљи поновио да су славља највећи ризик, али да ће по свему судећи и пре њих доћи до озбиљног успона.

- То ће ограничити та славља. Смртни исходи долазе касније. Ово што се сада дешава видећемо кроз две-три недеље као последицу тога у повећаном броју смртних исхода. Надам се да нећемо проћи много горе него у јулу, али ове бројке већ сада нису охрабрујуће - истакао је он.

Кон је рекао да треба размишљати о забрани кретања у неком облику, да се нешто скрати, да се иде само до продавнице…

- За сада није опција ванредно стање. Ми не можемо да одустанемо ако је неопходно да уведемо ванредно стање - рекао је епидемиолог за Курир.

Објашњавајући то што у овом тренутку имамо готово исти број оболелих, као у јуну, а немамо пуне болнице и ванредно стаје, Кон је гостојући у јутарњем програму рекао да не треба да се заваравамо да ситуација неће ескалирати.

-Надзорни систем је боље, са друге стране немојмо се заваравати, доћи ће тренутак када ће се пунити болнице. Треба то што више то пролонгирати. Сваког дана се прима до 30 или 40 људи више него што буде отпуштено. За 10 дана то ће бити 300 или 400. То што ври у Европи треба да нам каже колики је потенцијал овог вируса, знатно већи него у јуну и јулу. Може се можда рећи и да је нешто имунитета код нас развијено, после оног удара у јулу, али не треб асе опуштати-закључује Кон.

Он је данас навео и да се јасно види да позитивност расте из недеље у недељу.

-Говорим за све оне који су у ковид амбулантама дефинисани као сумњиви тако да је то прошле недеље достигло преко 21 одсто. Код једног малог броја људи постоји прави, рекао бих, бојкот по питању коришћењу заштите-рекао је Кон и додао да Кризни штаб ни на јучерашњој ванредној седници није успео да се договори како ће се решити проблем око окупљања великог броја људи у клубовима.

-Нисмо успели да нађемо модел надзорног система за институције и индустрију забаве и ту постоји мањи проценат људи који су руководиоци тих објеката и који све мере игноришу. Како допрети до њих то ће бити задатак у наредном периоду, а ми тек улазимо у погоршање ситуације. Морамо да обезбедимо да мере које постоје морају да се спроведе. За правни оквир треба питати правнике. Ја сам лекар и члан Кризног штаба, то спровођење правних мера нема додирних тачака са мном-рекао је Кон.


(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)