У "ЦРВЕНОЈ ЗОНИ" ИНФЕКТИВНЕ КЛИНИКЕ: Све ме је неописиво болело, мишићи, кости

Танјуг

22. 10. 2020. у 18:30

-Штитите се, ово није ни мало наивно- речи су пацијената оболелих од короне, које је данас снимила екипа Танјуга "у црвеној зони" Инфективне клинике, места које сведочи да подаци о новим случајевима короне нису статистика, већ реалност, застрашујућа за оне којима се "догодила".

У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ ИНФЕКТИВНЕ КЛИНИКЕ: Све ме је неописиво болело, мишићи, кости

Фото: Игор Маринковић

О томе су за Танјуг сведочили пацијенти на одељењу интензивне неге који су били у таквом здравственом стању да су могли, а и хтели, да говоре и упозоре на тешке последице вируса, за разлику од већине оболелих на том одељењу, који су интубирани или у коми.

Једна од оних која је имала среће и, захваљујући труду и пожртвованости медицинског особља, пре пар дана изашла из вишедневне коме, је старија госпођа, која каже да су први симптоми које је осетила били висока температура и кашаљ.

-Осећала сам се грозно, тешко, јако тешко, неописиво, имала сам болове - и мишићи и кости, све је то болело, све ме је болело, али, хвала Богу и оваквим докторима, сада се осећам добро- каже она и додаје да се за себе не плаши, али да је "срце боли" кад чује да се неко млад разболео или да је, не дај Боже, на апаратима.

Она је иначе, због друге болести, непокретна, у инвалидским колицима, и претпоставља да јој је вирус "донео неко ко јој је долазио у посету".

-Једино сам могла да се заразим од оних који су ме обилазили и донели вирус са собом. Ни моја снаја, ни син, ни унук, нико није позитиван. Много сам бринула за њих, али добро су- прича, слабим гласом, кроз кисеоничку маску.

Звук респиратора, монитора, вештачких плућа и других медицинских апарата, као и шуштање скафандера нађачава је док кроз осмех говори да се сада осећа "супер у односу на то како је било".

-Ја ни немам чега да се плашим у овим годинама, али плашим се за вас младе. Послушајте када вам се каже да не идете на дружења. Има времена и за то, не морате сада у друштво, штитите се- понавља.

Да никада није довољно опреза када је у питању вирус корона говори и случај пацијента, који је због посла у Београд дошао из главног града Републике Српске.

Прве симптоме - лагани кашаљ, губитак мириса и укуса, као и повишену температуру, како сам каже овај педесттрогодишњи Бањалучанин, осетио је прошлог уторка, а напредовање болести није било изразито брзо.

-Споро се развијало, али је последња три дана постало интензивно- каже он и признаје да се није одмах јавио на преглед, стицајем разних околности.

Болове није имао, нити их има сада, али је његовим плућима неопходна механичка вентилација, односно кисеоничка потпора.

Каже да није у паници, али да је забринут за своје здравље.

Пандемију вируса корона доживљавао је озбиљно и пре него што се и сам заразио, и придржавао се превентивних мера - ношења маске, држања физичке дистанце и других препорука епидемиолога:

-Чини ми се да је вирус доста распрострањен у популацији и да је велики ризик да можемо наићи на њега без обзира на придржавање- каже, али додаје да превентивне мере тај ризик ипак значајно смањују.

Упозорењима ових пацијената да се треба много пазити и држати свих могућих мера заштите придружују се и њихови лекари и медицинске сестре са Инфективне клинике.

Најсрећнији су, кажу, када са овог одељења пацијенти оду излечени својим кућама, али, нажалост, таквих је много мање него оних који изгубе битку са вирусом, који је до сада, од почетка пандемије, у свету убио више од милион и сто хиљада људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)