БРИНЕ МЕ ШТО ЋЕ 500 ЉУДИ ИНФИЦИРАТИ ЈОШ ЊИХ 500: Др Небојша Лађевић о трећем таласу короне

Novosti online

22. 10. 2020. у 17:01

БРИНЕ МЕ ШТО ЋЕ 500 ЉУДИ ИНФИЦИРАТИ ЈОШ ЊИХ 500: Др Небојша Лађевић о трећем таласу короне

Фото Д.Миловановић

КОРОНА ће трајати две године, а можда и дуже. Неки репови корона вируса сигурно ће остати - каже проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију и реаниматологију Клиничког центра Србије.

- Сви ме питају како све добро подносим, али ја сам сам себи на почетку рекао да ће ово да траје две године, тако да сам миран. Тек сам на почетку. Да се вратимо у нормалан живот, за то имамо две шансе - да се цео свет вакцинише или ће зараза сама да нестане. Како вакцине још нема, маске су сада наша вакцина - каже за Курир проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију и реаниматологију Клиничког центра Србије.

Лађевића брине нагли скок броја заражених, а посебно то што ће тих 500 инфицирати још њих 500. И број пријема у болнице је повећан, како каже, КБЦ Бежанијска коса већ има 20-25 дневно. Екипе анестезиолога КЦС спремне су да им можда већ од викенда оду у испомоћ.

Доктор Лађевић каже да Србију можда не чека апокалипса, али да лекари свакако морају бити спремни за трећи талас и повећан број пацијената.

Каква је клиничка слика трећег таласа

- Клиничке слике су исте као и у првом и у другом таласу, крене од пнеумоније, тешке упале плућа, и прогресира. То је само игра бројки. Кад имате велики број заражених, више је и пацијената на интензивној нези и више их је интубираних. Код малог броја је мање. Желимо да то што више успоримо. Не можемо потпуно да зауставимо ширење вируса, али не треба да дозволимо да сад скинемо маске и сви направимо журке и да у једном тренутку добијемо у болницама 4.000-5.000 пацијената. Здравствени систем не би могао да их апсорбује толико одједном.

Доктор напомиње да су болнице су имале пријем много младих особа са тешком клиничком сликом, као и особа које су деловале здраво, а умрле су од последица корона вируса.

- Зато што корона изазива много више компликација у другим органским системима него сви претходни вируси. Најчешће су то прво проблеми на плућима и с коагулацијом, развијају се тромбозе, плућне емболије - објашњава.


Не смемо да дођемо у ситуацију да нам болници поново буду пуне

Једна од последица, како каже, може бити и шлог, али и томе је, такође, узрок емболија.

- Практично код сваког пацијента је проблем с коагулацијом унутар самих плућа. Није сада да ковид изазове дубоку венску тромбозу у нози па да одатле крене ембулус и направи плућну емболију. Он прави коагулацију у капиларима и крвним судовима плућа. Имали смо пацијенте којима се побољшава опште стање а онда изненада долази до наглог погоршања јер се десила та тромбоза. Клиничко искуство је да су они који нису били на антикоагулантној терапији или им није на време укључена, као, рецимо, они који су код куће били по 10 дана и с температуром, много горе пролазили него они којима смо то применили од самога старта - прича Лађевић.

Шта све корона разруши у организму

- Поента је да када вирус направи проблем у вентилацији, кад нема довољно кисеоника, пати цео организам и онда све иде ланчано. Није сад корона ударила на јетру па је уништила или на бубреге па мора дијализа, него је направила проблем на плућима, па се надовезао проблем у хемодинамици, па су због ниског притиска престали да раде бубрези и све то иде даље - објашњава Лађевић.

Болнице су, каже, трошиле за 15 дана кисеоника колико за годину. Доктор Лађевић објашњава да је много пацијената захтевало различите типове подршке вентилацијом, од најобичније маске с протоком од три, пет до 10 литара кисеоника у минуту, па до вентилације где је изузетно висок проток кисеоника - 70 л у минуту.

- Потрошили смо тоне кисеоника јер смо покушали да избегнемо интубацију пацијената, што је крајњи степен - каже Лађевић.

Говорећи о броју интубираних пацијената и броју успешних скидања с респиратора, Лађевић објашјава да се такве бројке "гледају по морталитету", да је Србија "ту негде у светском просеку, да не кажем да смо и бољи"

- Применом механичке вентилације код најтежих пацијената излечили смо их око 40, па чак и 50 одсто, што значи да нам смртност не прелази 60 одсто. Светски резултат је 80-90 одсто смртности - напомиње доктор Лађевић.

За 10 минута до респиратора

Како је рекао, ако неко дође у лошем општем стању, било да је покушао неко лечење код куће или долазио до болнице па се враћао, можемо да причамо с њим и да за 10 минута буде интубиран.

- Али ако дође на време и ми га лечимо и и даље се погоршава клиничка слика, у једном тренутку ће доћи до интубирања. Значи, не може се из пуног здравља за 10 минута на респиратор. После прелезаног ковида 19 остају последице. Фиброзе, то је онај део плућа који није више плућно ткиво и кроз њега не може да се обавља размена гасова. Остане смањени капацитет плућа, што за собом повлачи хроничан умор и слабост или се завршава потпуном рестрикцијом плућног паренхима, па мора рехабилитација - прича доктор.

Вакцинација против грипа сада је важнија него икад

Говорећи о судару короне и грипа, др Лађевић каже да се и сам вакцинисао против грипа.

- Вакционисао сам се против грипа, да бар не укрстимо два вируса. А и да не маскирамо клиничку слику, па да кажемо то је корона, а у ствари је сезонски грип. Сви здравствени радници треба да приме вакцину да би се заштитили од грипа, како бисмо за борбу с короном имали довољан број лекара, сестара, спремача, возача, оних који достављају боце с кисеоником. Дакле, морамо сви да функционишемо, а потребни је и друштво да функционише, јер мора од нечега и да се живи - каже Лађевић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)