БРНАБИЋ ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА НА ФОРУМУ У ШАНГАЈУ: Земље различите економске величине могу савршено да сарађују

Ј.Ж.С.

22. 10. 2020. у 14:27

БРНАБИЋ ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА НА ФОРУМУ У ШАНГАЈУ: Земље различите економске величине могу савршено да сарађују

Фото: Танјуг

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Републике Србије, Ана Брнабић учествовала је данас, путем видео линка, на Пуђијанг Иновационом Форуму који се одржава у Шангају, у организацији Министарства науке и технологије Кине и Владе града Шангаја.

Овај Форум представља један од најзначајнијих скупова глобалних достигнућа у области иновација и технолошког развоја, а на церемонији свечаног отварања, видео порукама су се обратили председница Владе Ана Брнабић и премијер Републике Кине Ли Кећианг.

Учешће наше земље на овом Форуму, представља јединствену прилику да партнерима из Кине, као и целог света, представимо Србију као једну од најперспективнијих инвестиционих дестинација у овом делу Европе, где поред изванредних услова за развој индустрије, постоји велики потенцијал за пословну сарадњу у областима иновација, истраживања и слично.

Премијерка Брнабић је у свом излагању посебно истакла однос Србије и НР Кине, у научно-технолошким иновацијама који осликава једнакост и узајамну корист, са нагласком да је Кина наш свеобухватни стратешки партнер и да наша земља жели посебно да развије још ширу сарадњу у областима о којима се говори на форуму, како би искористила будуће шансе дигитализације, унапредила повезаност и усавршила своју дигиталну трансформацију.

- Научно-технолошка и иновациона размена између Србије и Кине показује како земље различите величине и економске снаге могу савршено сарађивати на узајамно користан начин, истовремено подржавајући глобалну дигиталну интеграцију и подстичући прекограничну сарадњу. Наша сарадња се овде не завршава. Постоје многа нова и неистражена подручја за даље унапређење наших научних и технолошких веза и сигурна сам да Пуђијанг Иновациони Форум створити бројне такве могућности, као и подстаћи бројне пословне и људске контакте- рекла је премијерка.

Ли Кећианг, кинески премијер је у свом обраћању истакао да су научне и технолошке иновације неисцрпна покретачка снага за даљи развој и напредак друштва. Такође, додао је да они посвећују огроман значај овим иновацијама, као и да да су развојне стратегије владе вођене иновацијама, са великим акцентом на промовисању масовног предузетништва, иновација, одрживог економског развоја зарад континуираног побољшања живота грађана.

- Кина је постигла велики напредак у развоју науке и технологије. Увек смо одржавали отворен став и посвећеност промовисању међународне научне и технолошке сарадње ради постизања узајамне користи и добитних резултата у научним и технолошким иновацијама - изјавио је кинески премијер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)