УЈЕДИНИО СВОЈ РОД: Скану подржава подизање споменика краљу Александру у Угљевику

В. Митрић

22. 10. 2020. у 10:39 >> 11:00

УЈЕДИНИО СВОЈ РОД: Скану подржава подизање споменика краљу Александру у Угљевику

В. Митрић

КРАЉ Александар Карађорђевић Ујединитељ, добиће споменик у центру Угљевика, рекао нам је Василије Перић, начелник општине Угљевик, подсећајући да су Угљевичани том великом српском владару подигли спомен знамење 1936. године, које су окупатори, на почетку Другог светског рата, одмах уништили.

Сан о уједињењу, каже Перић - краљ Александар је испунио нашим прецима, који су га зато, свим срцем, волели, поштовали и уважавали и, на крају, никад га нису прежалили, после монстроузном његовог убиства од оних који су, максимално били испуњени мржњом, не само према њему, него и читавом роду, која их не пролази, нажалост, ни до данашњих дана -.

- Ми нисмо народ који мрзи, већ народ који воли, а уз благослов нашег краља Александра, на оближњој планини Гучево, изнад Лознице, подигнута је Спомен костурницима изгинулим српским и аустроугарским војницима - каже Перић.

- То је доказ српског витештва, пример Александровог човекољубља и родољубља, којеје водио са пуно љубави и без мржње према било коме.Лично је открио тај споменик на чијем је откривању било доста наших предака, из Угљевика и околине, учесника борби на Гучеву и Церу у њихових поштовалаца - додаје Перић.

А, подизање споменика, после краљевог убиства, у Угљевику, пре 84 године било је саборавање за памћење, дошле су реке људи са свих страна са обе обале Дрине, Саве, Драве, Уне...Перић каже да је - и примерено и лепо да краљ Ујединитељ поново добије споменик у Угљевику, где су на власти они чији су и преци и они, свим срцем, захвални и њему и његогом оцу Петру Ослободиоцу, за пример како највиши у роду, раме уз раме са својим народом и бране отаџбину и потом је граде - .

В. Митрић

В. Митрић

Академик професор др Мирко Керкез, председник Научног већа Српске краљевске академије научника и уметника, сматра да је одлука локалне власти у Угљевику достојна сваког поштовања, јер наша историја је и богата, и чиста и часна и немамо чега да се стидимо.

- Краљ Александар јесте личност пред чијим примером треба да се замисле сви они који, на било који начин, желе да буду на челу народа, да буду прваци, али не владари у најгорем смислу речи – поручује академик Керкез.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)