МОЖЕМО ИМАТИ НА ХИЉАДЕ ЗАРАЖЕНИХ: Др Кон упозорио да овај талас може трајати и неколико месеци

Novosti online

21. 10. 2020. у 17:13

МОЖЕМО ИМАТИ НА ХИЉАДЕ ЗАРАЖЕНИХ: Др Кон упозорио да овај талас може трајати и неколико месеци

Фото: Танјуг

- ТЕШКО је замислити да не прођемо као регион са хиљадама заражених, ако се не придржавамо мера.

- Врло смо сличног понашања. Имамо разлику у томе што смо сузбили други талас, па смо имали период мира, то је једина разлика. Да очекујемо спас од другог, не. Тај спас је само у нашим рукама - казао је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Пре два дана смо имали 122 заражена, сада је то већ 512, шта ако нам се деси сценарио из региона, било је питање новинарке на шта је Кон одговорио:

- Цео овај талас може да траје 12 до 16 недеља, Београд је у трећој недељи. То су све процене, било би идеално да се све то не оствари уз масовно ношење маски или ћемо да платимо данак зато што не верујемо да ово постоји.

Јако смо далеко од тих мера, нећемо то ни достићи. Без обзира на то ако човек хоће да буде потпуно јасан, неће бити препуштања смрти тек тако.

- Озбиљнији проблеми настају са хладним временом и затвореним простором. Највећи број контаката у затвореном простору долази тек када дође хладно време, зато је најважније у затвореном простору носити маске. Када погледате слике чак 80 одсто људи не носи маске правилно - навео је наш стручњак.

Он је истакао да се не планира да нон ковид болнице пребаце у ковид.

- Тренутно је најгора ситуација у Београду, он је у центру пажње. Ми не схватамо да морамо да се штитимо на свим местима. Нико ко се заразио није желео да буде заражен, али су се заразили. Ми немамо сад податке да је то на месту неких забава, јер углавном људи не знају или неће да кажу. Замолио бих да све они који су били заражени да све контакте пријављују - истакао је он.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)