НОВЕ ЧЛАНСКЕ КАРТЕ НА "ЛЕДУ": Привремене институције на КиМ припремиле план испуњавања обавеза из Вашингтона

Д. Р. Ђ.

21. 10. 2020. у 12:25

ДА би се спровела обавеза Приштине из вашингтонског споразума, која се односи на једногодишњи мораторијум на подношење захтева за учлањење у међународне организације, тзв. мнистарство спољних послова и дијаспоре "Косова" затражиће од свих институција повлачење пријава за чланства и заустављање подношења нових кандидатура у наредних годину дана.

НОВЕ ЧЛАНСКЕ КАРТЕ НА ЛЕДУ: Привремене институције на КиМ припремиле план испуњавања обавеза из Вашингтона

Фото архива

Како су пренели приштински медији, ово је једна од ставки на листи активности које је побројала влада у Приштини, а које су неопходне за примену споразума о нормализацији економских односа са Београдом, потписаног у Белој кући 4. септембра.

Такође, премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти присуствоваће следећем састанку у оквиру иницијативе "мини-шенген", чиме ће приштинска страна направити први корак ка придруживању "мини-шенген" зони коју су иницирале Србија, Албанија и Северена Македонија прошле јесени. Споразум потписан у присуству председника САД Доналда Трампа, подсетимо, предвиђа придруживање "Косова" "мини-шенген" зони.

СВЕТСКА ВЛАДА ДАНАС О КиМ

САВЕТ безбедности УН разматраће данас најновији извештај Антонија Гутереса, генералног секретара УН, о ситуацији на КиМ у протеклих шест месеци. У овом документу Гутерес је позвао косовске институције и међународне актере да пруже пуну подршку напорима Специјалног тужилаштва за злочине ОВК, а што се тиче дијалога који воде Београд и Приштина, позвао руководства да покажу флексибилност и креативност у превазилажењу разлика. У извештају је констатовано и да су противзаконити грађевински радови у заштићеној зони око манастира Високи Дечан изазвали нове политичке и безбедносне тензије.

План приштинске владе предвиђа и измену Закона о верским слободама, с обзиром на то да 11. тачка документа потписаног у Белој кући налаже заштиту слободе вероисповести, верских локалитета и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву.

Што се тиче тачке из вашингтонског споразума која се односи на израду студије изводљивости за потребе дељења језера Газиводе као извора снабдевања водом и енергијом, у документу приштинске владе се наводи да је "један од циљева да се обезбеди да ниједна препорука или предлог у студији не би требало да угрози постојећу употребу воде". Представници одељења Стејт дипартмента за енергетику, иначе, већ два дана бораве на КиМ, зарад припрема израде студије изводљивости.

С обзиром на последњу обавезу из споразума која се односи на међусобно признавање "Косова" и Израела, Хоти је јуче дао сагласност председнику привремених институција Хашиму Тачију да донесе указ о отварању дипломатског представништва Косова у Израелу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)