КОЛИКО СУ СМРДИБУБЕ ОПАСНЕ ПО ЉУДЕ? Српски стручњаци одговорили на ово питање

Novosti online

20. 10. 2020. у 16:16

КОЛИКО СУ СМРДИБУБЕ ОПАСНЕ ПО ЉУДЕ? Српски стручњаци одговорили на ово питање

Фото: Алекса Станковић

СМРДИБУБЕ лагано одлазе у зимски сан. Међутим, умеју да се пробуде из тог сна и шта се онда дешава? Заправо, колико је ова врста инсеката опасна по људе?

- Улазе кроз прозоре. Прво занимљиво место су им ролетне, ту се завлаче и проналазе сигуран кутак да се заштите од хладноће. Конкретно, ове стенице које брину наше суграђане спадају у групу штитастих стеница, тело подсећа на минијатурне штитове. Оне су искључиво биљоједи, односно, хране се биљним соковима - објаснио је Милош Јовић, виши кустос Природњачког музеја.

У нашој земљи има око 1.000 врста смрдибуба које, када се узнемире, испуштају хемијска једињења која имају непријатан мирис (раде то и када их убијете). Најчешће долазе у роју, а стручњаци кажу да их привлаче парадајз, соја и лешник.

Како је додао Јовић, нема потребе да бринемо ако их пронађемо у стану, иако њихова појава може да буде непријатно изненађење па чак и да уплаши људе који имају урођен страх од инсеката.

А у нашој земљи је од бројних врста најзаступљенија азијска смрдибуба. Препознајемо је по хаотичном лету, зујању и ударању по лустерима, ролетнама. И нема другог решења против ње, осим да је избаците напоље.

- Сузбијање се спроводи само тамо где оне проузрокују велике штете, као и све друге штеточине. Оне нападају мекане плодове и зна се како се то спроводи у оквиру пољопривреде. Вероватно ће временом, али још мора да прође неколико година или деценија, те популације да смање своју бројност захваљујући природној регулацији. Сада их примећујемо и то ће бити кратко време. Већ би требало да су на спавању кад се завуку у склоништа и крену у хибернацију - ми их не примећујемо - рекао је за проф. др Александар Ћетковић са Биолошког факултета.

Међутим, умеју да се понекад пробуде из сна, и то од топлоте. Са доласком хладнијег времена, ређе ћемо их виђати. Али то што их неће бити преко зиме видети не значи да нису ту већ да су се вешто сакриле. До пролећа када ће се поново појавити.

(РТС.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)