ДОКТОР КОН ПОНОВО УПОЗОРАВА: Потенцијал за преношење короне је троструко већи, не можемо то да игноришемо

Novosti online

20. 10. 2020. у 00:40

ДОКТОР КОН ПОНОВО УПОЗОРАВА: Потенцијал за преношење короне је троструко већи, не можемо то да игноришемо

Фото: Танјуг

НАГЛО погоршање ситуације са короном није могуће, потенцијал за преношење је троструко већи него што је био и то не можемо да игноришемо. Имамо бољу ситуацију него остали у Региону, а са друге стране погоршава се стање и то највише у Београду - изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Како је даље Кон објаснио пооштравање мера није немогуће, али се свакако неће да до тога неће доћи. Ипак, према његовим речима, у Београду је више од 100 заражених на 100.000 становника. 

- Сада је неповољна ситуација. Из несигурне је прешла у неповољну. Није тако у целој Србији али Београд повлачи све остале. Препоруке су да се носе маске и на отвореном, постоји обавеза и негде где не може да се дистанцира. Само кретање повећава експирацију и излучивање вируса у том случају, на разним шеталиштима, као на пример у Кнез Михајловој, дакле важи препорука да се носе маска - објаснио је др Кон.

Додао је да је фрустрирајуће што оваква мера не може да се контролише.

- Колико је мени познато захтеви су и према локалним штабовима да појачају контролу. То подразумева некада и кажњавање. Мени је несхватљиво да смо се пребацили на кажњавање као на најважније уместо на спровађење мера - истакао је др Кон.

Епидемиолог се још једном осврнуо на тему новог затварања и погоршавања ситуације.

- Рекао сам и поновићу, ако не може да се спроведе оно што је захтев да бисмо успорили вирус и избегли сценарио из Европе, онда долазимо до убрзања преношења и тада не може нико да очекује да ћемо седети скрштених руку. Ако говоримо о мерама затварања које тренутно нису опција, не би требало да дођемо у безизлазну ситуацију да то постане опција - нагласио је Кон. 

Маске и на отвореном

Када је ношење маски у питању, то је у затвореном простору обавезно, сагласили су се стручњаци. На отвореном су мишљења подељена, те није неопходно носити осим ако није могуће држати дистанцу. Недавно је епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић објаснио да ношење маски на отвореном није неопходно осим ако неко то жели, али и ако неко не држи дистанцу.

- Уколико шетате или седнете на отвореном, а држите дистанцу од једног ипо метра онда вам маска не треба. Ако сте ипак у некој блиској комуникацији, онда је добро да ставите маску и кад сте на отвореном - објаснио је Тиодоровић.

Епидемиолог др Соња Новак објаснила је да морамо да прилагодимо понашање корони. Постоји четири параметра процене ризика, тако да ризик расте у односу на где се налазимо. Према њеним речима највеће шансе да се заразимо су у затвореном простору.

- У каквом смо ризику, зависи од тога где се налазимо, то је тај простор који нам дефинише ризик. Други параметар је дужина интеракције са неком особом, значи ако је неко у потенцијалоном ризику, ако је контакт дужи од 10 минута та особа мора да носи маску. Трећи параметар је гужва било да смо у затвореном или отвореном - објашњава др Новак.

- Није свеједно да ли је неко ко је инфициран смо прошао поред вас или сте седели са њим на мање од једног метра и разговарали, јер је четврти параметар говор. Ризичне су те форсиране акције, викање, певање, кијање и кашљање које се могу догодите током разговора на било ком месту - објаснила је др Новак.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

KONA I KRIZNI STAB U IZOLACIJU

20.10.2020. 09:28

Др Кон се понаша јако ризично и сам не поштује своју сопствену препоруку. Иде тамо и вамо, прича с овим и оним, има јако много контактних ситуација са лицима која не носе маске. Дакле, др Кона треба у изолацију, јер представља опасност за народно здравље. Исто треба, из истих разлога, учинити и са др Срђом, др Даријом и др Лончаром, а др Пелемиша и др Гојковића треба ставити под строги медицински надзор. Остале чланове Кризног штаба ставити под медицински надзор благог режима.