САВЕТ БИ САД ДЕСАНКИНО ИМЕ У НАЗИВУ: Национално просветно тело покренуло иницијативу да добије име по великој песникињи

Љ. БЕГЕНИШИЋ

20. 10. 2020. у 13:00

САВЕТ БИ САД  ДЕСАНКИНО  ИМЕ У НАЗИВУ: Национално просветно тело покренуло иницијативу да добије име по великој песникињи

Фото архива

НАЦИОНАЛНИ проветни савет покренуо је иницијативу да се ово тело назове "Национални просветни савет - Десанка Максимовић".

- Ова песникиња је симбол честитости, добрих и племенитих намера према свом роду, а то су принципи којима се морамо руководити сви ми који се бавимо образовањем и васпитањем деце - каже, за "Новости", проф. Радивоје Стојковић, председник НПС, појашњавајући зашто је иницијатива покренута.

Он истиче и да је ово тело потпуно променило принципе рада након случаја када је поезија Десанке Максимовић избачена из гимназијског програма.

Да подсетимо, у склопу измене програма наставе предмета српски језик и књижевност у гимназијама, комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања одлучила је да из четвртог разреда искључи чувену збирку велике песникиње "Тражим помиловање", а из трећег разреда њен избор поезије. Ове измене иначе, прошле су и кроз Национални просветни савет који не одлучује о програмима, али даје мишљење. Након велике буре коју је овај случај изазвао, поезија је враћена у гимназијски програм.

- Национални просветни савет свој начин рада, активности, пословник, процедуре, захтеве и своју суштину, своди на време пре случаја Десанке Максимовић и после њега. Песникиња је симбол доброте и племенитости, часних намера, човекољубља и одбране најбољих интереса наше деце - каже нам Стојковић. - Ми сада тражимо од свих овлашћених предлагача наставних програма да нам доставе детаљне упоредне анализе претходног стања и оног што треба да буде ново за све предмете, како се никада више не би догодило да НПС не добије потпуну информацију и како бисмо спречили понављање онога што смо имали са Десанкином поезијом.

Притисак Збирка "Тражим помиловање" враћена у гимназијски програм, Фото архива

Након овог случаја, НПС урадио је анализу програма за српски језик у гимназијама и препоручио да се врате сва велика књижевна дела која су изостављена.

- Сада радимо на програмима за историју, у којима се прелетело преко 300 година српске историје - 18, 19. и 20. век - и у којима нема Велике сеобе Срба или Пећке патријаршије, што су важна идентитска питања на којима ћемо инститирати. Такође, примећујемо елементе идеологоизације историје, поготово савремене - каже Стојковић. - Нама је важан интерес ђака, а код идентитетских садржаја тај интерес није задовољен. На ред ће доћи и програми из географије, музичког и ликовног васпитања.

Процедура

Да би Национални просветни савет био преименован, потребно је изменити Закон о основама система образовања и васпитања. НПС је предлог већ послао Министарству просвете, науке и технолошког развоја који га шаље Влади на усвајање, након тога предлог иде у Скупштину која већином гласова усваја измене закона.

Радивоје Стојковић, Фото архива

Управница Задужбине "Десанка Максимовић" Светлана Шеатовић поводом иницијативе каже да Задужбина, према Статуту из 2011, нема ингеренције да даје сагласност за коришћење имена и дела песникиње.

- Без обзира на ову правну препреку, у нашем управном одбору постоји жеља да се у том погледу изјаснимо - каже Шеатовић.

Истовремено, породица чувене песникиње која је носилац ауторских права и има сва правна овлашћења - дала је сагласност.

- Ми немамо ништа против тога, али име Десанке Максимовић ни на који начин не сме бити злоупотребљено - каже нам у име породице Светлана Бесаровић Ерцег. - Надамо се да ће НПС радити у складу са опредељењима песникиње и да неће злоупотребити и искористити њено име у некој неприличној ситуацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)