ПИТАЊЕ ЈЕ ДА ЛИ ИМАМО ЕПИДЕМИЈУ: Доктор Несторовић изнео своје ставове у вези вируса корона

Novosti online

19. 10. 2020. у 23:45

ПИТАЊЕ ЈЕ ДА ЛИ ИМАМО ЕПИДЕМИЈУ: Доктор Несторовић изнео своје ставове у вези вируса корона

А.Стевановић

ПРОФЕСОР др Бранимир Несторовић је одустао од рада у Кризном штабу, али није напустио своје ставове.

О томе зашто сматра да маска није довољна заштита, колики нам је стварно колективни имунитет и зашто и даље верује да је модел Шведске најбољи, говорио је вечерас.

- Питање је да ли уопште имамо епидемију. За сада још немамо потврду, пре пар дана је донета декларација коју су свим медији прећутали. То су три најугледнија епидемиолога, а после је више хиљада лекара то потписало, између осталих и ја. Они позивају на селективни приступ, да млађи живе нормално, а да се старији штите.

- Велики број људи има угрожену егзистеницију. Ја сам често цитирао хрватског епидемиолога Рудана који је рекао "ово је моменат када можете да бирате да се заразите". Негде у јуну су Швајцарци радили студију, која је показала да у тој земљи у тренутку изазивање апидемије имали стопу имунитета 42%. Мислим да је код нас доста више. Многи су се већ суочили са вирусом. 

- Индијска докторка је рекла да сматра да је у Енглеској имунитет 60%. У Шведској су мислили да су прво погрешили, они су краје јуна имали више од 5.000 људи, а још до сада нису прешли број од 6.000. Они су само погрешили јер нису добро заштитили домове за старе. 

- У већини земаља скоро половина умрлих је била у домовима за старе. Тако да смо ми имали добру стратегију заштите старих. Боље је лети се заразити,када је имунитет јачи, а не сад. 

- Сад има неколико проблема. Први је ПЦР тест, он открива део вируса, он може бити и мртав. Ви кад почнете масовна тестирања имате велики број заражених, али је питање колико је то болесних. Што више тестирате, имате већи број. Реално је број умрлих. Али ми немамо довољно обдукција, доказа. Реалну смртност не знамо. 

- Доста је остављено широко да земље уводе препоруке СЗО. Није дефинисано колики је размак између теста и смрти. Има доста методолошких проблема. Обзиром да је колективни имунитет у Европи око 60%, не знам шта ће се даље догађати. Не свиђа ми се што многе владе и даље гурају политику затварања. У Немачкој су хтели да уведу пропис да не можете да боравите и спавате у хотелу у некој другој покрајини. 

- Имамо озбиљне сукобе научника, који се свађају. Пуно је политике, интереса, све је испреплетано. 

- Не можете да носите маску цео дан. Маска која кошта 300 долара штити. Хируршке маске су направљене да штите пацијента од хирурга. Ако се носе као што се носи код нас, онда не штите. 

- Нисам носио маску сем на седницама Кризног штаба. Мени је посао да радим са болесним људима, ако мислим да пацијент баш има озбиљну болест, ја ставим маску. Маска је фластер, то су епидемиолози рекли да се носи да би се јуди осетили заштићени. Маске не треба да носе здрави људи. Не знамо ко је заражен, онај који има симптоме или позитиван тест.

- Ја не носим маску, осим тамо где је обавезно. Не верујем у ту причу а онај ко се плаши нек носи маску. Не носим маску на радном месту. Мој лични утисак је да се већина људи не плаши много короне, или што се не плаше или што су уморни од короне. Сад људи и негирају да вирус не постоји. То су претеривања. Вирус постоји, опасан је за одређену групу људи. Деца нису угрожена. 

- Битка за вакцину је новац. Ја сам русофил али ни руска вакцина није испитана. Епидемија ће се завршити када довољан број људи стекне имунитет. Ја мислим да неће код нас бити неког великог скока заражених. У Хрватској су одлагали, нису тестирали, пуштали су људе због туризма. Одлука је на политичарима, они морају да пазе какве одлуке доносе. Ако привреда посрне, а посрнуће, питање је ко ће да гласа за њих. 

- Немогуће је све људе вакцинисати и произвести толику количину вакцина. Ми увек инсисирамо на рањивим групама, и велико је питање какав ће вакцина имати ефекат на њих. Ми знамо да су онима после 65 слабији резултати вакцинације. 

- Политичари први треба да засучу рукав, и да дају лични пример. Ја не би примио вакцину, нисам присталица тога. Код овог вируса је немогуће да он опстане 5-10 година. Он ће измутирати као нешто друго, или постати сезонски. 

- МИслим да сад много знамо о вирусу. Ево и лек ремедвесир не смањује смртност и не скраћује боравак у болници. 

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Amarcord

20.10.2020. 00:00

Дакле сви "знају све" осим инфектолога којима је то струка??? Да ли би овај елоквентни, шармантни господин доктор допустио да неки инфектолог одлучује о лечењу и превенцији из његовог домена??Дакле сви у клин он у плочу и то по сваку цену? Да ли он разуме колико штету чини? Па само то што и најмања маска смањује брзину простирања промет капљица је довољно да се пригуши и смањи инфективност па доказано и показано више пута !

Stevan

20.10.2020. 06:51

Не само што је др Несторовић изузетан стручњак, пре свега је савестан човек који не користи овај вирус да начини себи повољно стање за богаћење, а такође је необорива чињеница да је све што је говорио за време трајања овог светског циркуса тачно