ТО ЈЕ ОСНОВА СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Дарија Кисић апелује - Када би сви носили маске, ниједна друга мера не би била потребна

Новости онлине

19. 10. 2020. у 11:43

ТО ЈЕ ОСНОВА СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Дарија Кисић апелује - Када би сви носили маске, ниједна друга мера не би била потребна

Фото: Танјуг

ПОВОЉНИЈА епидемиолошка ситуација коју Србија тренутно има у односу на друге европске земље није случајна већ је показатељ да смо се понашали одговорно и савесно, рекла је заменица директора Института "Батут" и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Када гледамо показатеље умирања имамо два: једна је стопа морталитета и изражава ризик умирања у популацији а други је леталите а то је ризик умирања оболелих особа и он је показатељ колико је болест тешка и колико знамо да је лечимо, рекла је заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

- Код нас је стопа леталитета око 2 одсто што је у рангу смртности у најразвијенијим земљама. Али то зависи и од броја тестирања јер је негде проценат позитивности и до 30 одсто а то значи да се тестирају само они који имају теже форме болести - објаснила је Кисић Тепавчевић.

Што је већи број оболелих већи је број оних са тежим облицима иако само 10-15 одсто захтева хоспитализацију.

- Све је затворени круг и зависи од интезитета преношења и ако се он спречи онда ће и параметри бити бољи. Иако смо често презасићени једним истим мерама ношење маски је основа спречавања ширења вируса као и држање дистанце. Када би сви користили маске ниједна друга мера не би била потребна, да се прво успори, а онда и заустави ширење вируса - истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

У Србији је доста повољнија ситуација него у већини земаља Европе али то не треба да нас заварава, рекла је Кисић Тепавчевић.

- Сада једино мањи ризик имају Холандија, Норвешка и Турска али то што смо много бољи од већине у Европи не треба да нас теши. Неке земље које су имале врло повољну ситуацију, попут Чешке, сад имају рапидан пораст заражених - подсетила је Дарија Кисић Тепавчевић која је члан Кризног штаба.

Повољнија ситуација, коју имамо, није случајна већ смо се показали као одговорни и савесни и морамо тако да наставимо како би спречили ширење вируса.

- Учесталост других инфекција, какарктеристичних за ово доба године, дупло је мања управо јер се примењују мере које су заједничке за све респираторне инфекције - рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

DARIJA NIJE KREDIBILNA

19.10.2020. 12:21

А ево и зашто... Више пута, у разним приликама, изјављивака је да је Кина пример сузбијања епидемије ношењем маски. Очигледно, или не зна, или је заборавила да Кина спроводи политику карантина. На пример, погранични карантин је сталан, и ко год хоће да уђе у Кину, он проведе 14 дана у карантину. Сада помиње како је мањи ризик у Холандији. Јел? У Холандији маске нису обавезне. Ако је мањи ризик у Халандији, него код нас, и ако тамо ни у затвореном маске нису обавезне, како то да би код нас било све у реду ако носимо маске? Дарија је очигледно, или необавештена, или заборавна, а свакако објективно неверодостојна, односно у начелу јој се не може веровати. Некредибилна, па то ти је.