ДОКТОРКА МИЛОШЕВИЋ ПОСЛАЛА ВАЖАН АПЕЛ СВИМА: Открила шта је КЉУЧНО у данима који долазе - Најмлађи пацијент нам има 24 године!

Новости онлајн

18. 10. 2020. у 10:36

- ПОТЕНЦИЈАЛНИ ризик за повећање броја оболелих од корона вируса је период слава који почиње.

ДОКТОРКА МИЛОШЕВИЋ ПОСЛАЛА ВАЖАН АПЕЛ СВИМА: Открила шта је КЉУЧНО у данима који долазе - Најмлађи пацијент нам има 24 године!

Фото: Принтсцреен/РТС

- Тренутно најмлађи болесник на Инфективној клиници има 24 године, а најстарији 93, а још увек не знамо потенцијалне последице које САРС-ЦоВ-2 инфекција оставља на јетри, централном нервном систему и репродуктивним органима, те апелујем на све да строго поштују мере превенције како поново не бисмо имали ситуацију од пре неколико месеци - каже доц. др Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести у Београду Клиничког центра Србије.

Др Милошевић апелује да у данима који долазе морамо без изузетка да поштујемо препоруке које су већ месецима актуелне ако не желимо да опет имамо ситуацију од пре неколико месеци.

- Свако опуштање у смислу непоштовања препоручених мера неминовно води до скока броја оболелих. Миграције људи сада нису тако значајне као у време годишњих одмора, а повратници из иностранства на граничном прелазу добијају упутство о процедури надзора и тесту самопроцене. Потенцијални ризик за повећање броја оболелих је период слава који почиње. Слава је део идентитета нашег народа, свечани, породични, пре свега духовни празник у славу светитеља, те га у том смислу треба и славити - наводи она.

Докторка истиче да нема гаранције ни за особе коју већ имале ковид, те да се и они који су прележали болест могу опет заразити, али додаје да је број таквих пацијената мали.

Фото: Архива ВН/Илустрација

Ризичан период слава који долази


- Београд је двомилионски град са свим предностима које то носи, а у овој ситуацији, нажалост, и манама живота у метрополи. Свакодневна потреба да се одлази са једног на други крај града, велика дневна миграција, чињеница да се ради о највећем универзитетском граду и административном центру наше земље, подразумева и низ контаката и ризика који нису карактеристични за неку мању средину. Ипак, научили смо да можемо да сами контролишемо ситуацију сасвим једноставним мерама какве су ношење маски и хигијена руку, те још једном апелујем на све да то и чине - наводи Милошевић.

Она каже да је процес производње нове вакцине веома комплексан.

- Сведоци смо једне позитивне међународне ‘трке’ да се до вакцине што пре дође. Ја желим да се то деси што је пре могуће, али је тешко прогнозирати када ће то и бити… До тада апелујем на наше грађане да се вакцинишу против грипа. Вакцина је доступна, а сада је прави тренутак за њу, јер је вакцинација најбитнији и најсигурнији вид превенције неке инфективне болести, а сваки додатни ризик од оболевања треба свести на минимум и у периоду ван пандемија, а сада поготову - подвлачи др Милошевић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)