ЂОРЂЕВИЋ О СИРОМАШТВУ: Увођење социјалне карте смањиће број угрожених

Танјуг

17. 10. 2020. у 15:31

ЂОРЂЕВИЋ О СИРОМАШТВУ: Увођење социјалне карте смањиће број угрожених

Танјуг

МИНИСТАРСТВО за рад, запошљавање, борачка и социјална питања израдило је Нацрт закона о социјалној карти и очекује се да тај пропис, на који се чекало 30 година, буде на дневном реду јесењег заседања парламента, каже министар Зоран Ђорђевић.

Он је, поводом Међународног дана борбе против сиромаштва, рекао да је увођење социјалне карте један од начина на који ће се најбоље омогућити да помоћ државе добијају они којима је заиста најпотребнија и чиме ће се смањити сиромаштво у Србији.

Како је саопштило Министарство, Ђорђевић је навео да ће увођењем система социјална карта сви подаци грађана бити на једном месту.

"Обезбедиће се правичнија расподела помоћи као и транспарентније и ефикасније остварење свих права која грађанима законски припадају", каже Ђорђевић.

Министар је напоменуо да је циљ Владе Србије да се искорени злоупотреба помоћи и да се грађанима обезбеде основни услови за достојанствен живот.

Ђорђевић је рекао је да Влада Србије, својим активностима, вредним радом и залагањем, омогућавањем једнаких права за све, пружањем помоћи онима којима је потребна, грађанима обезбеђује квалитетније услове живота јер нико, напомиње, не треба и не заслужује да живи на рубу егзистенције.

Како је саопштено, мплементација система социјалних карата састоји из два сегмента, израде правне регулативе, која подразумева закон о социјалној карти и подзаконске прописе, и израде информационог система, односно регистра социјална карта.

До сада је, како је саопштено, реализована прва фаза успостављања регистра социјална карта, односно набавка софтверско-хардверске инфраструктуре потребне за његов рад, израђено је софтверско решење, односно апликација и обједињавање података из интерних подсистема министарства.

Тако је, додаје се, систем постао функционалан у једном делу од средине 2019. године.

За реализацију друге фазе израде регистра социјална карта, односно за пуну примену система, услов је да се изврши повезивање софтверског решења са више екстерних регистара у Србији ради употпуњавања и ажурирања обједињених података из прве фазе, за шта је потребан законски основ, односно закон о социјалној карти.

Уједињене нације прогласиле су 17. октобар за Светски дан борбе против сиромаштва.

Циљ обележавања је промовисање свести о потреби искорењивања сиромаштва и беде у свим земљама, а нарочито у земљама у развоју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)