ДОШЛО ЈЕ ДО ОЗБИЉНОГ ПОГОРШАЊА: Доктор Кон се обратио грађанима - Имамо ситуацију која јасно указује шта може да нам се догоди!

Танјуг

17. 10. 2020. у 07:46

ДОШЛО ЈЕ ДО ОЗБИЉНОГ ПОГОРШАЊА: Доктор Кон се обратио грађанима - Имамо ситуацију која јасно указује шта може да нам се догоди!

Др Предраг Кон / Фото Танјуг

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је да ношење заштитних маски тренутно замењује ванредно стање и полицијски час, истичући да је ”непријатност због коришћења маски хиљаду пута мања од непријатности оболевања”.

- Јасно је да имамо погоршање епидемиолошке ситуације. То погоршање се посебно види у Београду, које полако прелази у неповољну ситуацију када је Београд у питању. Када упоредимо са неким периодом који је трајао месец дана, јасно је да је дошло до озбиљног погоршања - рекао је Кон за РТС.

- Непријатност због коришћења маски је хиљаду пута мања од непријатности оболевања. Да не причам да се ми више плашимо казни него што се плашимо смрти - приметио је Кон.

Истакао је да се овога пута у Србији неће реаговати ванредним стањем.

- Заштитна маска тренутно замењује ванредно стање и полицијски час - рекао је Кон.

Кон је навео да је у школама направљен систем који није планиран да се искључује и који има своје јединице надзора и праћења.

- Зна се да треба све време да се носе маске, осим кад се седи у клупи. Имамо то под контролом. Нема разлога да се размишља о прекиду школе, што не значи да нећемо пратити ситуацију - рекао је Кон.

Коментаришући ситуацију у региону где букти епидемија, Кон је рекао да многе од тих земаља нису имале други талас, као Србија.

- Ово је за њих углавном други талас. Оно што јесте сигурно је да у спровођењу мера не верујем да смо нешто изнад околних земаља, без обзира што смо само мерама успели да сузбијемо други талас. Ипак, имамо ситуацију која јасно указује шта може да нам се догоди - упозорава Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Nik

17.10.2020. 08:43

Bravo za skole kakvo raspustanje djaci su primer postovanja mera a ima i skola gde nemoze online kao osnovna skola u Zemunu za slepe i slabovide jel ta deca imaju cas orjentacije kretanja na poligonima skole to nemoze online.

Michael

17.10.2020. 09:35

Koliki je procenat uveženih u odnosu na domace slucajeve? Koliki je R indeks? Koliki je procenat prokuzenih do sada? Dajte konkretne podatke ne smarajte sa pranjem ruku i maskama. To valjda (skoro) svi znamo.

Odgovorni Da Odgovaraju

17.10.2020. 12:16

Чему сада галама? Било је времена за политику карантина, као на Новом Зеланду, где маске нису обавезне, а нема ни короне. Кризни штаб је спроводио непроверену догму о 1% преноса при општем маскирању, па стижемо где су са маскама већ стигли Шпанија, Француска, Италија, Немачка...

maniks

17.10.2020. 12:49

Dr.Kon vikend je oslobodite nas bar jedan da se odmorimo od vasih praznih svakodnevnih prica.Mesecima pricate jedno te isto, dosadni ste. Znamo mi nismo nepismeni i glupi pratimo i svetska desavanja i nacine pristupa lecenju Kovida sto od vas nikad nismo culi, a nismo jer vi ni pacijenta sa kovid niste videli. Pustite da doktori koji su u svakodnevnom dodiru sa kovid pacijentima nesto kazu a sigurno imaju sta za razliku od vas i one Darije Kisic.

Krunoslav III

17.10.2020. 14:57

Анализирајући напредовање "пандемије" у разним државама, а нарочито код нас и околним земљама, намеће ми се закључак да се ова "зараза" шири управо сразмерно УЛАГАЊИМА у такве објаве. Свако може да претпостави, ако му страх од прехладе није заблокирао мозак, ко су улагачи и ко су примаоци таквих улагања. Није уопште тешко. Мени је, на пример, то било јасно још у марту, пар дана по проглашењу "пандемије".