ХАЈКА НА СРПСКОГ СВЕШТЕНИКА ЗБОГ ПОМЕНА: Бурне реакције Албанаца након што је са Кошара уклоњен барјак са црним двоглавим орлом

Ј. ЋОСИН

17. 10. 2020. у 08:23

ХАЈКА НА СРПСКОГ СВЕШТЕНИКА ЗБОГ ПОМЕНА: Бурне реакције Албанаца након што је са Кошара уклоњен барјак са црним двоглавим орлом

Фото: Новости

ДАН након што је у "Новостима" објављен текст да је млади српски свештеник из Београда служио помен погинулим српским херојима на Кошарама, а потом скинуо албанску заставу са карауле сматрајући да њој на том светом делу српске земље није место, уследиле су бурне реакције Албанаца широм Косова и Метохије.

Друштвене мреже су се "запалиле", а сви приштински медији одмах су пренели вест о уклањању заставе, али не и о молитви за страдале јунаке.

Како је могло да се види на интернет страницама медија у Приштини али и на друштвеним мрежама, непотпуна вест о свештенику изазвала је реакције грађана, преко ветерана тзв. ОВК до косовске полиције. У медијима попут "Кохе диторе", "Газете" и "Зери", окарактерисана је као скандал, а на бројним другим порталима као срамота, брука...

Ветерани терористичке ОВК су већ истог дана отишли на караулу Кошаре и тамо поново окачили, не једну, већ две албанске заставе. Заставе је поново поставио Демо Маљоку и снимак објавио на свом "Фејсбук" профилу на ком велича терористичку ОВК, Адема Јашарија и Агима Рамаданија.

Претходно, борци тзв. ОВК су у изјавама окривили косовске институције да не воде рачуна о споменицима. Фатон Кљинаку, вршилац дужности председника Организације ратних ветерана тзв. ОВК, рекао је да су обавештени преко медија о "овом скандалу".

ПОЛИЦИЈСКИ УВИЂАЈ

ПОСЛЕ извештавања медија о скидању албанске заставе са Кошара, косовска полиција је изашла на лице места. Како су пренели медији у Приштини, Нисрет Џуркај, портпарол косовске полиције за регион Ђаковице, истакао је да је застава била тамо. Застава коју су затекли тамо, по свему судећи је она коју су експресно окачили ветерани терористичке ОВК или Албанци из околних села.

- Видели смо вест у медијима. Лоше је што косовске институције не воде рачуна о гробљима, надгробним споменицима и споменицима, о чему морају да се брину и општинске и централне институције. О сваком споменику треба бринути - рекао је Кљинаку.

Он је, такође, окривио правосудне институције у Приштини јер нису успели да ухапсе особу која се види како уклања албанску заставу на Кошарама.

- У овом случају, да имамо правосудне органе, требало је да буде одмах ухапшен. Овим чином је увредио све вредности албанске нације - додао је Кљинаку.

Иако свештеник албанску заставу није палио, нити цепао, већ ју је само скинуо са осматрачнице на караули, у четвртак се огласио и Нисрет Џуркај, портпарол косовске полиције за регион Ђаковице. Он је, како преносе приштински медији, изјавио да ће против српског свештеника бити покренут поступак због кривичног дела "подстицање мржње".

- Полицијска патрола изашла је на место догађаја и застава је била тамо. Очекује се да ће истражитељи доћи на лице места и у договору са тужиоцем покренути поступак против свештеника због кривичног дела "подстицање мржње" - рекао је Џуркај.

Свештеник из околине Београда је, на Михољске задушнице 10. октобра, успео да, уз велике муке, после више од седам сати пешачења, у пратњи двојице другара, од којих један такође служи Богу, стигне на караулу Кошаре.

Након служења помена свим јунацима са Кошара свештеник се попео на спрат зграде где је угледао албанску заставу:

- Пошто сам био на спрату, гледао сам право на заставу, албанску, која се са карауле вијори од 1999. године, после повлачења наше војске. Неке емоције су ме преплавиле, пришао сам и скинуо је. Наш циљ одласка на караулу био је да одржимо помен јунацима са Кошара чија дела никада не смемо да заборавимо. Ако је то грех, нека ми се суди - рекао је тада овај свештеник за наш лист.

ЈАЊИЋ: НИЈЕ ИЗ НАШЕ ЕПАРХИЈЕ

ПОВОДОМ одласка младог свештеника на караулу Кошаре, огласио се и архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани. Он је рекао да Епархија рашко-призренска нема никакве везе са тим.

- Наводно свештено лице које је према видео-клипу објављеном на друштвеним мрежама ишло на Кошаре ових дана, нема никакве везе са Епархијом рашко-призренском - написао је Јањић на "Фејсбуку". - Наша Епархија се ограђује од сваке активности која на било који начин угрожава односе међу етничким и верским заједницама. За све наше пострадале редовно се молимо у храмовима, а посебно за младост која је изгинула у вихору рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)