ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА ЗАТВОРИТИ ГРАНИЦЕ? Комшије обарају рекорде по броју заражених, епидемиолози су на опрезу

Novosti online

15. 10. 2020. у 22:45

ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА ЗАТВОРИТИ ГРАНИЦЕ? Комшије обарају рекорде по броју заражених, епидемиолози су на опрезу

Фото: М.Анђела

У СРБИЈИ је током јучерашњег дана забележено чак 245 нових случајева заражених вирусом корона, што је највећа бројка од 2. септембра, данас срећом имамо пад на 203, али без обзира на статистику, ми се и даље најбоље држимо у региону.

Око Србије букти епидемије: у Румунији у једном дану забележено је чак 4.013 нових случајева, у Хрватској 794, Мађарској 950, Босни и Херцеговини 569... (све бројке можете да видите на мапи). Србија је у црвеном обручу, а регион буквално сваким даном обара неславне рекорде по броју заражених.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање инфекције Ковид-19 проф. др Бранислав Тиодоровић каже да се око нас дешава озбиљна ситауција и да је неопходно да будемо опрезни у наредном периоду. С једне стране, економија захтева промет робе и циркулацију људи, а с друге стране, морамо водити рачуна о здрављу нације.

- Око нас се дешава доста озбиљна ситуација, Хрвати су већ већ прешли 700, затим Словенци преко 400 дневних случајева (данас чак 745!), то су вероватно бројке које су превазиђене, да не причамо о Румунији, о Босни и Хецеговини. У Македонији се дешава привремени пад, то је као код нас, у понедељак је било 60, а јуче смо имали 245. Увек за викенд буде мање заражених јер се тада мање тестира. Ми, што се бројки тиче, стојимо боље од свих, али мислим да се налазимо у веома специфичној у ситуацији јер треба одлучити шта ћемо још примењивати што се тиче наше земље и унутар земље. Нама је озбиљан проблем шта радити са уласком у земљу, па наш народ живи у тим земљама, и у Хрватској и Босни и Херцеговини и у Црној Гори, не смемо уводити неке мере само за појединце, јер то би била дискриминација. Овако, с друге стране, нама је потребно да и даље тече проток робе и људи, што се осликава стањем у економији која доста добро стоји у односу на друге - објашњава професор Тиодоровић.

Како даље оцењује епидемиолог, ситауција у региону се разликује од земље до земље јер су и узроци заражавања различити те се не могу поредити, рецимо, Румунија и Хрватска или Словенија.

- Хрватска посебно, али и Словенија, они су у току летњих месеци имали велики туристички прилив из земаља Европе, имали су попуштање мера у знатнијем обиму и те мере које су попуштане се сада враћају са цехом. Британци су, рецимо, добили налог у једном тренутку да се сви одмах враћају у своју земљу, Немци су то исто урадили, Аустријанци су чак у једном тренутку рекли да сви који се налазе у Сплиту или Задру да одмах напусте та места. То није било случајно, они су приметили да је дошло до попуштања, што је било узрковано њиховом потребом да туризам који је био на издисају поврате. То им је ипак економски, посебно Хрватској, а у некој мери и Словенији, значајно, те су због туризма попустили мере, али не толико колико се је народ сам опустио - каже професор Тиодоровић.

Иако су границе Србије отворене, у овом тренутку се не зна да ли ће бити увођења нових мера према онима који улазе у земљу.

- Ми смо сада у дилеми да ли треба уводити додатне мере, да ли ће оне бити селективне, ја сам сигуран да ми не можемо да уведемо мере у односу на наш народ који долази и борави овде. У нашу земљу долазе људи који раде овде или имају рођаке, мораћемо пажљиво о свему да размислимо. Ми смо и у овом трентуку без обзира на повећање и даље у најбољој позицији, па ако можемо, било би добро да и даље водимо рачуна о томе да поштујемо мере, јер резултат свега овога је то што добар део становништва пошутује мере - закључује професор Тиодоровић.

Нови кораци уколико порасте број случајева

Ми у унутар земље немамо неки велики избор - ово што већ постоји, то се примењује. Ако број заражених буде растао, можда ћемо морати да предузмемо неке кораке, попут затварања позоришта, биоскопа... јер не смемо се опуштати. Рецимо, шта се дешава у Холандији, која је имала добре податке - јавља се повећање, скок се јавља и у Немачкој. Ми смо добијали критике за увођење полицијског часа, а видите колико њих је сада увело ту меру. И у Белгији и у делу Холандије, Италије, Шпаније очигледно су увидели да све сада треба вратити на најоштрије мере.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)