МНОГИМА СЕ НЕЋЕ ДОПАСТИ: Срђа Јанковић најавио која би могла да буде прва нова мера!

Novosti online

15. 10. 2020. у 21:44

МНОГИМА СЕ НЕЋЕ ДОПАСТИ: Срђа Јанковић најавио која би могла да буде прва нова мера!

Фото: Танјуг

У ПОЈЕДИНИМ градовима и државама у Европи уведено је ванредно стање и полицијски час због експлозије корона вируса. Ситуација у региону је такође забрињавајућа, Србија је већ недељама окружена жариштима. Корона је спрема за нови удар, а да ли смо спремни ми?

О томе, али и о судару короне и грипа познатом и као "савршена олуја", затим о угоститељима и антиковид мерама, ученицима, маскама, али и путницима у ГСП-у и контроли примене мера, говоре у емисији "Четвртком у 9" на РТС градоначелник Београда др Зоран Радојичић, имунлог др Срђа Јанковић и вирусолог др Нада Куљић Капуљица.

Док год се људи окупљају у већем броју, не држе дистанцу и не носе маске, очекивано је да постоји пораст броја заражених, рекао је др Јанковић.

Према речима Радојичића, од 204 новозаражених данас 36 одсто позитивних је у Београду.

- Ако гледамо од 1. октобра, то су бројке од 23 до 87 одсто позитивних. То су само неки подаци који говоре илустративно о томе колико је у Београду позитивних, али то је очекивано за овакав град који има овакву циркулацију - рекао је Радојичић и додао да се највећа већина Београђана, посебно старијих, придржава мера.

Др Нада Куљић Капуљица рекла је да ако погледамо бројке које се показују сваког дана у односу на број хоспитализован и број пацијената на респиратору, онда је свима јасно да је лакша клиничка слика.

- Отпочетка сам говорила да вирус не може да ослаби. Доказане су и одређене мутације. Међутим, то је само мали почетак нечега. Потребно је много времена и новца да се све докаже. Вирус је нов, нешто се са њим догађа, па и то да се мењају клиничке слике. За све је потребно време - рекла је др Куљић Капуљица.

Вирус се мења, потврдио је и др Јанковић. Фактор времена утиче на број људи који су хоспитализовали и/или оних који су на респиратору.

- Мањи број људи са тежом сликом сада може да нас завара. Једна од првих мера би била обавеза ношења маски на отвореном, тамо где има контаката. Да ли ће бити потребно пооштравати неке друге мере, знаћемо након састанка. Важно је да све мере буду солидарно и доследно спроведене - рекао је др Јанковић.

Подсетимо, у последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 6.504 особа, њих 203 било је позитивно, док су нажалост преминуле две особе. Према последњим подацима на респираторима у болницама широм Србије налази се 25 пацијента, док их је јуче било 22. Лекари упозоравају да у ковид болницама расте број пацијената.

Сутра ће бити одржана седница Кризног штаба због скока броја заражених у нашој земљи и појаву значајног броја оболелих у неколико градова Србије. Могуће је да ће се на седници разматрати увођење и нових мера.

Неке од тих мера, судећи по јутрошњим изјавама чланова Кризног штаба, могле би да буду обавезно ношење заштитних маски и на отвореном када долази до контаката; затим да се окупљања смање са 30 на максимално 5 особа или на попуну забрану окупљања; локалне забране кретања, не у цеолој Србији; затварање биоскопа и позоришта и ригорозније мере за улазак у Србију.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)