ДА ЛИ ЈЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ ОПЦИЈА: Кон о новим мерама - могуће забране кретања у неким случајевима

Novosti online

15. 10. 2020. у 12:08

ДА ЛИ ЈЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ ОПЦИЈА: Кон о новим мерама - могуће забране кретања у неким случајевима

Фото Танјуг

"ВАНРЕДНО стање као ванредно стање тешко да може бити опција, али то не значи да ћемо оставити овако и да неће бити мера забране кретања у неким ситуацијама. Нећемо ми пустити да се вирус преноси, а да ми не предузимамо ништа", рекао је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Он је гостујући на телевизији Хепи рекао да не постоји број заражених које треба достуићи да би се мере пооштриле.

- Што се тиче одређивања неког броја када би се нешто радило мислим да је и професор (Бранислав) Тиодоровић те бројке демантовао. Ми успоравамо вирус, веровали или не. Успоравамо га читав овај период нарочито након отварања школа - истакао је Кон.

Као што успоравамо све акутне респираторне инфекције, тако успоравамо и корона вирус, био је јасан наш стручњак.

- Ова ситуација је нешто што смо очекивали. Тај пораст је последица нагомилавања тестирања. Уторак и среда су најјачи дани. Има још једна ствар, то проширење на Крагујевац и Ваљево - Београд није тако драматично порастао и то је на неки начин ипак неки добар знак. Ако смо успели да успоримо у Београду, успећемо и у овим градовима - истиче Кон.

Конов коефицијент

Наш епидемиолог се осврнуо и на конефицијент који је значајан за процену тренутне епидемиолошке ситуације.

- Проценат позитивних међу онима који су сумњиви прошле недеље је у Београду био 11,6 одсто, за ову недељу још увек немамо, али пратимо. Повећава се број позитивних зато што се повећава број оних који се јављају са симптомима. То значи да је вирус у циркулацији, то је сигнал аларма. Сви контакти се прате и исто се прате као у марту - истакао је он.

Кон је нагласио и да су наши грађани вирус донели и са летовања.

- Надзор је помогао. Кад имате надзорни систем када се одмах одвоји онај ко је заразан ви успоравате преношење - објашњава он.

Локални штабови могу доносити своје одлуке

Суштина је, објашњава епидемиолог да се спречи понашање у којем долази до максималног преношења вируса, а фреквенција се повећава после 23 сата.

- Сваки локални штаб има право на локалу да донесе своје одлуке. Тако, на пример тренутно је преко 30 људи забрана окупљања, а то може да се спусти и на пет или на потпуну забрану, али то није реално - каже он.

На питање да ли се може очекивати да се вратимо на ванредно стање кон каже да ванредно стање као ванредно стање није реална опција.

- Ванредно стање као ванредно стање тешко да може бити опција, али то не значи да ћемо оставити овако и да неће бити мера забране кретања у неким ситуацијама. Нећемо ми пустити да се вирус преноси, а да ми не предузимамо ништа - објашњава он и додаје да је то правно питање, али да су правници потпуно подељни у вези са ванредним стањем.

Ко је на удару?

- Што се тиче епидемиолошких чињенаца ништа се није променило. Ко је на удару? То зависи од тога ко оболева или гледате ко има највећу смртност. На удару су и даље старији код којих је већа смртност - закључује наш стручњак.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)