МИНИСТАР ВУЛИН: 63. падобранска, увек бригада никад батаљон

Тањуг

14. 10. 2020. у 17:15

МИНИСТАР одбране Александар Вулин и начелник Генераштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас обележавању Дана 63. падобранске бригаде, Дана војних падобранаца и крсне слава 63. падобранске бригаде, на војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу.

МИНИСТАР ВУЛИН: 63. падобранска, увек бригада никад батаљон

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Вулин је у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића честитао Дан јединице и крсну славу 63. падобранској бригади.

Ветерани 63. падобранске бригаде уручили су министру Вулину почасну Плакету у знак захвалности за све што је учинио за 63. падобранску и њене припаднике.

Поводом Дана 63. падобранске бригаде Вулин, Мојсиловић и командант 63. падобранске бригаде пуковник Ненад Зонић положили су венац на Зид сећања палим припадницима 63. падобранске бригаде, а венац је положила и делегација ветерана те јединице.

Вулин је истакао да је 63. падобранска бригада наредбом врховног команданта Војске Србија Александра Вучића враћена тамо где јој је одувек било место.

- Никада ово није био батаљон, ово је увек била бригада и увек је морала бити бригада. Они нису само опремљени најсавременијим средствима. Протеклих неколико година обезбеђено им је да користе најсавременије падобране, и да имају најбољу опрему и летелице - рекао је Вулин.

Према његовим речима, та јединица доказ је да се Војска Србије неповратно променила и "да се вратила себи".

- То више никада неће бити војска којој ће неко са стране моћи да нареди шта да ради, шта да слави, шта да заборави, а чега да се сећа. Припадници 63. падобранске бригаде су они јунаци са Кошара, они јунаци из бројних ратова, они јунаци који су били тамо где год је било тешко и кад год је било потребно заштити српски народ - указао је Вулин.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Додао је да је на овај дан и погинулима одата почаст, али да је држава загледана у будућност и поносна што је та бригада поново међу најбољима и што служи на понос нашој војсци и народу.

Како је истакао, никада се више Војска Србије "неће стидети ни Лазаревића ни Павковића ни свих оних који су ову земљу бранили".

- Никада се ова војска више неће стидети оних који су дали живот за слободу овог народа и ова ће војска увек заштитити свој народ и све Србе, без обзира где они живе - навео је Вулин.

Истако је да је председник Вучић учинио све што је једна држава могла да уради да би та јединица и та војска били оно што треба да буду, да би били опремљени, наоружани и сигурни.

- Припадници 63. падобранске бригаде сваког дана враћају то поверење и доказују да њихова воља и упорност и њихова част може да служи на понос сваком грађанину Србије и сваком Србину без обзира где живи - рекао је Вулин.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Заменик команданта 63. падобранске бригаде пуковник Ненад Булатовић изјавио је да после 13 година, захваљујући војном и државном руководству, поново је враћена 63. падобранска бригада и пред припаднике је постављен циљ - да наставе "светле традиције херојске 63. падобранске бригаде".

- Задатак јесте тежак, али нас се поколења неће стидети. У протеклом периоду падобранци извршавају све постављене задатке. Показали смо да знамо, можемо и смемо када је била борба против пандемије, показали смо да можемо и хоћемо на вежби "Садејство 2020" и такве задатке ћемо и убудуће извршавати - поручио је Булатовић.

Ветеран 63. падобранске бригаде пуковник у пензији Славољуб Анђелковић, некадашњи командант и начелник штаба 63. падобранске бригаде, истакао је да је веома поносан, као и сви ветерани, што се данас прославља Дан 63. падобранске бригаде, као што је то прослављано до пре 13 година.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Он је изразио жаљење што због пандемије вируса корона, ветерани из земље и иностранства нису у прилици да присуствују обележавању дана јединице.

- Ми као представници Удружења ветерана дошли смо да одамо почаст пре свега погинулим припадницима наше јединице, који су живот дали за отаџбину, али и да покажемо поштовање садашњој јединици да настави путем којим је ишла легендарна, херојска 63. падобранска бригада - нагласио је Анђелковић.

На нишком војном аеродрому, у оквиру свечаности изведен је и демо скок падобранаца 63. падобранске бригаде, а министар Вулин и генерал Мојсиловић обишли су и Спомен-собу јединице.

На данашњој свечаности, пуковник Зонић уручио је плакету 63. падобранске бригаде ратном команданту те јединице генерал-мајору Илији Тодорову, поводом његовог одласка у пензију, истичући да је под командом генерала Тодорова у рату, 63. падобранска бригада добила Орден народног хероја, а у миру 2001. године - проглашена за најбољу јединицу тадашње војске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)