ВУЛИН: Вежба “Садејство 2020” показала висок ниво обучености и спремности јединица Војске Србије

Novosti online

13. 10. 2020. у 18:26

ВУЛИН: Вежба “Садејство 2020” показала висок ниво обучености и спремности јединица Војске Србије

Фото Г. Шљивић

На вежби “Садејство 2020” показали смо да сви видови наше војске у истом тренутку могу да реагују и могу да делују.

Показали смо колико имамо нових средстава, и то не нових у смислу приказивања функционалних модела, већ оперативних, на нивоу нултих серија уведених у наоружање којим наша војска већ уме да се служи - истакао је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисији “Фокус” на ТВ Б92 говорећи о вежби “Садејство 2020” коју су припадници Војске Србије извели на Пештерској висоравни, упитан да прокоментарише оцену да је та вежба најважнија војна вежба у последњих 20 година и да „наша војска такву вежбу није могла да изведе ни у време ЈНА“.

“Вежба је показала не само садејство војске, већ садејство државе и војске. Када ви имате врховног команданта какав је Александар Вучић који вам обезбеди толико средстава, који вам да такву политичку подршку, онда видите да је држава та која је стала иза војске и која дејствује заједно са војском”

Министар Вулин је оценио да је важно што је вежби присуствовало и руководство Републике Српске, што говори о садејству свих Срба, додајући да то говори „да је Војска Србије ту да буде понос и чувар мира за све који живе на Балкану, па наравно и за Србе који живе у нашем непосредном окружењу, а не само у Србији“.

- Војска Србије и вежба „Садејство 2020“ је показала колико нових ствари можемо да урадимо. Нама је одрасла читава једна генерација пилота авиона „ловаца“ која никада није имала бојево гађање, јер је пре 21 године „МиГ-29“ испалио ракету ваздух-земља – нагласио је министар Вулин подсећајући да данас имамо значајан број ваздухоплова, да је велики део средстава приказаних на вежби плод домаће памети и знања, као и да је наша војска показала колико је опремљена и оспособљена.

Приказали смо, констатовао је министар Вулин, једну модерну и снажну војску, која не само што је у стању да пружи отпор и да се бори, већ је у стању „да већ сада покаже садејство свих видова наше војске и да одбрани наш суверенитет“.

Говорећи о вежби таквог обима и са тим бројем учесника, са бојевим гађањем, и са секвенцама које су извођене истовремено, министар одбране је истакао да је прошла без иједног проблема.

- То вам говори колико су наши људи обучени. Ми смо се за ту вежбу, интензивно, на Пештеру, припремали око три недеље, али ми смо ту вежбу припремали три године, од момента када смо наручили нове униформе за различите јединице, када смо наручили ново лично наоружање, када смо обезбедили „Пасарсе“, када је председник Вучић са председником Путином успео да нам обезбеди нове „мигове 29“, када је успео да нам набави нови „Панцир“ – од тада ми припремамо ову вежбу и сада смо могли, заиста, да је покажемо. Тај ризик нико не би преузео на себе да није убеђен у обученост и спремност наших јединица. Мало је војски на свету које могу ово да ураде у таквом обиму. То се обично ради на нивоу чете, батаљона, ретко бригаде - нагласио је министар Вулин, додајући да је 2.800 људи у једном тренутку било заједно и радили оно што би радили у рату.

Говорећи о значају вежбе, министар Вулин је истакао да је важно да смо њоме добили обучене официре, подофицире и војнике, посаде које су радиле у реалним условима, испалиле велики број бојевих пројектила и које су пробале баш оно што би радили у рату, додајући да такав капацитет не сме да се изгуби и треба да дамо све од себе да ти људи наставе да се развијају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)