БЕБИЦА СЕ НАГУТАЛА КРВИ, ЊЕ ВИШЕ НЕМА: Породица васпитачице Данијеле Косић из Неготина тражи истину о смрти преминуле породиље

С.М.Јовановић

13. 10. 2020. у 14:50

БЕБИЦА СЕ НАГУТАЛА КРВИ, ЊЕ ВИШЕ НЕМА: Породица васпитачице Данијеле Косић из Неготина тражи истину о смрти преминуле породиље

Фото: С.М.Јовановић

САША Косић (49), супруг трећеротке Данијеле (41), васпитачице из Неготина, трагично преминуле у Нишу 7. октобра, тражи да се утврди истина о смрти ове младе жене која је у неготинску болницу примљена без икаквих проблема 6. октобра, а дан касније након порођаја у којем је родила ћерку Евангелину преминула на интензивној нези ГАК-а Ниш.

- Незамисливо ми је да здрава жена која је на ногама отишла на порођај тако оде. Захтевам да се утврди шта се догодило. Не упирем прстом ни у кога, само хоћу да знам зашто је преминула, зашто нам је ћерка сада у критичном стању и на апаратима, а ако постоји одговорност да се кривац најстроже казни – очајан је Косић.

Данијела је 6. октобра дошла на заказани пријем на одељење гинекологије и акушерства неготинског Здравственог центра у којем се порађала и прва два пута.

- У понедељак је ишла да купи неке ствари за бебу, па мени поклон за рођендан и намирнице за торту, а у уторак сам је одвезао у 8 ујутру у болницу. Чули смо се поподне око пола четири и рекла ми да јој донесем нешто да поједе јер су је прескочили за ручак. Однео сам јој пљескавицу. Изашла је испред улазних врата гинекологије са сталком и неком инфузијом. Све је деловало нормално, добро је изгледала, није се жалила ни на шта. Око пола седам су ме звали из болнице да ми кажу да беба није у реду и да дођем да је видим и потпишем за транспорт – каже Саша.

Фото: С.М.Јовановић

У Здравственом центру у Неготину истичу да је Данијела примљена у болницу са сумњом на “високо прснуће водењака у 40. недељи жељене трудноће због порођаја”. Међутим, током поподнева је имала “кризу свести, сличну епилептичној кризи” због чега је позван неуролог, а она упућена на царски рез. Приликом операције на којој су била чак четири гинеколога, два хирурга, уролог, три анестезиолога и два педијатра, константован је крвав садржај у трбушној дупљи и две руптуре на материци.

- Лекари су  уложили све напоре да спасу пацијенткињу. Када је започет царски рез, уочили су да жена већ крвари и да има руптуре материце. Одмах су извадили бебу, као и материцу, а затим је ушили. Након тога јој је притисак био врло низак и, упркос лековима, није дошло до бољитка, па је послата у КЦ Ниш. Током операције је добила три трансфузије крви и две плазме у Неготину, а у путу до Ниша и четврту трансфузију – сазнајемо од др Видосаве Пауновић Барбуловић, в.д. директора Здравственог центра у Неготину.

Данијела је у Ниш, међутим стигла са немерљивом тензијом, слабо пипљивим пулсом, без свести, интубирана, широких зеница које не реагују на светлост.

- Она је у Нишу примила десет кеса крви и плазме приликом операције. Тамо су је након вишечасовне операције затворили и прикључили на апарате. Последњи пут сам је видео на интензивној нези на апаратима око 13 часова. Преминула је поподне – прича нам Саша Косић.

Породици је дата прелиминарна отпусна листа, али резултате обдукције нису добили, кажу њих ће најпре добити болница у којој је Данијела преминула.

- Хоћу да знам шта се десило, да ли су учињене неке грешке, да ли је у питању нека аљкавост, можда недовољна опремљеност болнице за тако нешто, то хоћемо да знамо. Бебица је на апаратима у Тиршовој, критично је, видеће се ускоро хоће ли моћи самостално да дише, нагутала се ваљда крви, остала и без кисеоника и баш због тога хоћу да знам истину – категоричан је Саша Косић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)