ТРЕЋИ ТАЛАС ЋЕ БИТИ ЈОШ ТЕЖИ: Професор Тиодоровић изнео своје прогнозе у вези епидемије у Србији

Novosti online

12. 10. 2020. у 19:54

ТРЕЋИ ТАЛАС ЋЕ БИТИ ЈОШ ТЕЖИ: Професор Тиодоровић изнео своје прогнозе у вези епидемије у Србији

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

ТРЕЋИ талас корона вируса који је почео у Србији и који је поранио, трајаће дуже од претходна два, али то не значи да ће бити тежи.

Биће тежи у смислу да ће бити дугачак, али да ће бити тежи у смислу високе стопе оболевања, умирања и компликација зависи од придржавања противепидемиолошких мера, каже проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19.

Проф. др Тиодоровић каже и да раст нових оболелих и преминулих који смо имали у јулу, у ствари није био пик. На основу графичких приказа, каже да је то био, ипак, други талас.

Напомиње да је трећи талас поранио, да су га очекивали у новембру.

- На графичком приказу се виде и таласи и пикови. И оно у јулу је био талас, а не пик. Када све то гледате на графикону, имате талас од неколико дана, можда неколико недеља, а пик је онда када имамо највећи број у оквиру тог таласа. Дакле, када имамо оборен рекорд, то је пик, а талас траје, на пример, недељу дана пре и недељу дана после пика - објашњава проф. др Тиодоровић.

Каже да је трећи талас корона вируса поранио, а на питање зашто, напомиње да је по среди опуштеност у Србији, али и то што гори услед ковида око нас у региону, и у Европи.

- Због чега? Европа гори већ две недеље. Око нас гори недељу дана и по броју умрлих. И ми почињемо полако да имамо час веће, а час мање цифре нових оболелих на дневном нивоу, али нон-стоп је тај број троцифрен. На срећу, немамо умрлих више него једно, двоје...  Мањи је број и хоспитализација. Имамо повећан број прегледа, али од њих 1, 2, 3, 5 одсто буде позитивно. То је за Београд од 2,5 милиона становника, ништа - каже проф. др Тиодоровић.

Фото: И. Митић

Подсећа да су се трећем таласу надали крајем новембра:

- Поранио је, очигледно. Највероватније, јер су мере попуштене. Народ каже, готово је, проћи ће, људи су напољу, мисле да им не може ништа бити, међутим, то је грешка. Неки кажу, па зар вирус само напада ноћу, после 23 сата. До 23 сата ће човек да попије, неће се напати, а зна се да када се човек напије, много је блискији, физичка дистанца се елиминише - наводи он и додаје да су ноћни клубови жаришта.

Истиче да је веома тешко проценити до када ће трећи талас да траје, и истиче да ће нам ова недеља у којој имамо захлађење, бити велики тест. 

- Пошто имамо захлађење које одговара вирусу, као и влажност ваздуха услед кише, ова недеља ће нам бити тест. Ако она буде прошла добро, биће добро. Проблем ће нам бити новембар и децембар, јануар и фебруар. Зимски месеци, снег, влажност ваздуха, људи у затвореном простору - све то вирусу одговара за ширење. Сад у октобру ћемо имати Михољско лето. Ова два хладна дана ће проћи, па ћемо опет имати лепше време. Али, када уђемо у новембар и децембар, јануар, фебруар, то ће бити месеци који ће бити проблематични због боравка у затворенонм простору.

- Трећи талас ће нам, самим тим, трајати дуже, него први и други, али не би требало да буде и тежи. Јер ако спроводимо мере и ако се трудимо да их маскимално спроводимо, како у градском саобраћају, тако и у колективима, онда нећемо имати тежу ситуацију у односу на јул. Биће овај талас у том случају под контролом.

Не верује да ћемо имати у једном дану 500 новооболелих, али ако до тога дође, онда би стратегија морала да се мења.

- Морали бисмо да затварамо кафиће, школе да пребацимо на онлајн наставу... Али, ја се искрено надам да до тога неће доћи - сматра проф. др Тиодоровић и каже да се у трећем таласу боји компликација код младих људи, и у великим колективима.

Фото Танјуг

Кон: Београд прошле недеље ушао у почетак трећег таласа

И др Предраг Кон је јутрос изјавио да је почео трећи талас, и то тако што је Београд у току прошле недеље ушао у треће повећање заражених корона вирусом или почетак трећег таласа. Како је рекао  и тешко је веровати да ће то да се заустави и врати на оно стање од пре неколико недеља

Напоменуо је да сада улазимо у ситуацију када ће све чешће да се помињу рестриктивне мере, јер се у наредне две недеље заиста може очекивати озбиљно повећање, па и проширење овог вируса не само на територији Београда него и на територији целе Србије.

Предвидео да је да ћемо данас имати испод 100 новозаражених, као што је и било, и објаснио да је то због тога што се суботом и недељом мање пацијената јавља на тестирање.

- Прави бројеви ће стићи тек од уторка -  каже Кон и наводи да повећање броја заражених зависи од тога да ли се спроводе или не спроводе превентивне мере које се односе на ношење заштитних макси, држање дистанце и хигијену руку.

Навео је да смо у ситуацији где почиње да ври у читавој Европи и да се приближавамо зими кад је преношење свих вируса доминантно, а да смо у проблему ако у овом тренутку не разумемо значај превентивних мера.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)