ДР КОН: Ситуација у Београду се погоршава, решење је у превентивним мерама

Танјуг

12. 10. 2020. у 18:31

ДР КОН: Ситуација у Београду се погоршава, решење је у превентивним мерама

Фото: З. Јовановић

У СРБИЈИ се погоршава епидемиолошка ситуација, посебно у Београду, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и упозорава да се због повећања броја заражених у престоници из несигурне ситуације прелази у неповољну.

Наводи да се очекује да ће доћи до преноса и ширења броја заражених и на остале делове Србије.

- Неће то доћи одједном , али у наредним недељама се може очекивати - навео је Кон за Танјуг.

Увођење ванредног стања, међутим, није опција, каже Кон.

Највећи број заражених јесте у Београду, а наш саговорник каже да се ниједном на седницама Кризног штаба није помињало затварање престонице, као и да „за сада нема видљивог разлога за тако нешто“.

- Што се тиче рестриктивних мера оне су могуће само у случају да дође до наглог погоршања, које превазилази све што смо до сада видели. То не очекујемо, уколико се будемо придржавали мера - рекао је епидемиолог.

Посебно је важно, како је навео, спроводити мере заштите и у великим предузећима, те се ту може десити да дође до појачаних мера надзора.

Кон напомиње да се морају примењивати превентивне епидемиолошке мере, да се маске морају носити у затвореном, али да је препорука да се носе и на отвореном простору, уколико не може да се обезбеди дистанца од два метра.

- Мислим да сада нико не носи маску улици, тамо где не можете контролисати и одржавати дистанцу. Рецимо, у Кнез Михаиловој улици не можете контролисати да ли ћете бити на удаљености од два метра у сваком тренутку. Прошао сам туда и осим мене још двоје људи је носило маске, остали не - рекао је Кон.

Напомиње да се препоруке не схватају као нешто значајно, да је непоштовање препорука довело у јуну до експлозивног ширења вируса.

Заштитне мере које се примењују у школи, пре свега ношење маски, довеле су до смањења акутних респираторних инфекција, каже Кон и додаје да је дупло мање респираторних инфекција сада него у истом периоду прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)