ХОЋЕ ЛИ СЕ ЗАТВАРАТИ ШКОЛЕ? Министар Шарчевић изнео план у случају погоршања епидемиолошке ситуације

Тањуг

12. 10. 2020. у 16:44

ШКОЛЕ и факултети се за сада неће затварати услед повећања броја новооболелих од ковида-19 , каже министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и истиче да су образовне установе спремне уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације.

ХОЋЕ ЛИ СЕ ЗАТВАРАТИ ШКОЛЕ? Министар Шарчевић изнео план у случају погоршања епидемиолошке ситуације

Танјуг

Шарчевић је рекао да је од летос припремљена онлајн настава, како би ученици и студенти могли неометано да прате предавања и навео да је снимљен материјал за месец дана унапред.

- Имамо наставу која се емитује на РТС планети, као и у Санџаку, на подручју Новог Пазара за бошњачку мањину, на подручју Бујановца. РТВ у Војводини преноси снимљену наставу - наводи министар.

Додаје да је Министарство од Уницефа добило и платформу за праћење наставе, те да се снима велика количина материјала.

- Почели смо да снимамо јако много, имамо више од 200 часова за предмете средњих стручних школа - каже Шарчевић.

Истиче да постоји могућност да се школе затворе у одређеној регији, уколико дође до знатног погоршања епидемиолошке ситуације, али и да то неће утицати на остале школе у земљи.

Фото архива

- Што да се затворе школе у целој Србији, због једне регије, али о томе ће да одлучи Кризни штаб - нагласио је Шарчевић.

Навео је да тренутно око два одсто основаца и средњошколаца прати онлајн наставу и истакао да је у образовним установама много мање новообоелих, него у другим установама.

Изнео је податак да је око 60 ученика основних и средњих школа тренутно оболело од ковида-19, наводећи да је од тог броја око 62 одсто основаца и 38 одсто средњошколаца позитивних на корону.

Каже и да међу студентима који су у домовима, нема ниједног оболелог од короне, те да у Студентском центру, у коме тренутно борави 7.600 студената, нема инфицираних. Шарчевић истиче да се у школама спроводе строге контроле у борби против ширења вируса корона.

- Спроводе се строге контроле, али изласке ученика ван школских установа не могу да контролишу установе - рекао је Шарчевић и подвукао да тренутни систем одвијања наставе за сада функционише добро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

VLADA 011

14.10.2020. 12:15

Nemojte sa decom da ekperimentisete.Skolstvo sada kakvo je cas od 30min je blago receno smesno.Moje dete u trecem razredu o.s. samo kontrolne radi dva do tri nedeljno usmeno nista.Casovi traju dok uciteljica upise cas i deca se smire cas traje 20min.Sta dete da nauci za 20min?Kako dete da uradi kontrolni za 20min?Ministre sada skolstvo je nikakvo deca idu u skolu samo da nedaj boze dobiju virus i da prenesu na roditelje bake i deķe.Zatvaraj te skole.