ПОЧЕО ЈЕ ТРЕЋИ ТАЛАС: Доткор Кон указао на могући сценарио у наредним недељама (ВИДЕО)

Танјуг

12. 10. 2020. у 11:19

БЕОГРАД је у току прошле недеље ушао у треће повећање заражених корона вирусом или почетак трећег таласа и тешко је веровати да ће то да се заустави и врати на оно стање од пре неколико недеља, каже епидемиолог Предраг Кон.

ПОЧЕО ЈЕ ТРЕЋИ ТАЛАС: Доткор Кон указао на могући сценарио у наредним недељама (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Пинк

Напоменуо је да сада улазимо у ситуацију када ће све чешће да се помињу рестриктивне мере, јер се у наредне две недеље заиста може очекивати озбиљно повећање, па и проширење овог вируса не само на територији Београда него и на територији целе Србије.

Објаснио је да је то оно што нас очекује у природном току, а да од спровођења превентивних мера зависи да ли ћемо моћи тај природни ток да успоримо.

Кон је рекао да ћемо данас вероватно имати испод 100 новозаражених, али да је то због тога што се суботом и недељом мање пацијената јавља на тестирање.

- Прави бројеви ће стићи тек од уторка - каже Кон и наводи да повећање броја заражених зависи од тога да ли се спроводе или не спроводе превентивне мере које се односе на ношење заштитних макси, држање дистанце и хигијену руку.

Навео је да смо у ситуацији где почиње да ври у читавој Европи и да се приближавамо зими кад је преношење свих вируса доминантно, а да смо у проблему ако у овом тренутку не разумемо значај превентивних мера.

Кон каже да ако инпорт вируса у школе буде изненадно врло велики тада настају и озбиљни проблеми везано за оболевање наставника, па ће у једном тренутку у новембру можда бити рационалније размишљати и о привременом прекиду рада школа.

Напоменуо је да су у овом тренутку можда битнији ти велики колективи са више хиљада запосених, јер се стиче утисак да се не спроводе мере, па је важно посебно обатити пажњу на транспорт радника, будући да је то раније био најчешћи начин преноса корона вируса.

Упитан о леку Ремдесивир, који се користи у борби против ковида-19, а који је од данас доступан пацијентима у Србији, Кон каже да је став инфектолога да се у медијима не прича о ефектима лечења.

Он је рекао да је сада већ долази десети протокол у лечењу и да се непрекидно усавршава тај сложени начин лечења који се препоручује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)