ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ ПРЕЛОМИО: Бруцоши ипак у клупама, уз поштовање свих мера

Танјуг

12. 10. 2020. у 00:24

ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ ПРЕЛОМИО: Бруцоши ипак у клупама, уз поштовање свих мера

Фото: А. Живковић

НАСТАВА на Грађевинском факултету у Београду организована је применом комбинованог вида наставе, односно вежби на факултету и предавања "на даљину“, уз поштовање свих епидемиолошких мера и препорука Министарства просвете и Универзитета у Београду.

Како је за Танјуг рекао декан Владан Кузмановић, бруцошима је омогућено да осете прави студентски живот тако што већи део предавања из најзахтевнијих предмета слушају ипак на факултету.

Највећи проблем је недовољан капацитет учионица и лабораторија условљен тзв. ковид-распоредом седења, тј. условом да је за једног студента потребно минимум четири квадратна метра, рекао је професор Кузмановић.

"Размере проблема најлакше ћете разумети ако вам кажем да наш највећи амфитеатар ''Милутин Миланковић'' уместо 200 прима непуних 60 студената. Зато смо били принуђени да применимо комбиновани вид наставе", објаснио је декан и додао да су припреме за комбиновани вид наставе започели још летос.

Он је додао да је "факултет купио годишњу лиценцу за едукативну верзију платформе Зоом с неограниченим временом трајања предавања и до 300 учесника, и да је, осим тога, значајна средства уложио у камере, микрофоне, слушалице и графичке табле, и тако је омогућено свим наставницима и сарадницима да могу несметано да држе онлајн наставу.

"Уверени смо да ћемо на овај наћин подићи квалитет наставе, јер ће предавања бити у реалном времену, уз активно учешће студената и могућност наставника да објасне све што је потребно, као на ''правом'' часу“, рекао је Кузмановић.

Подсетио је и да је настава на даљину почела још средином марта, када је проглашена ванредна ситуација.

"Било је тешко јер смо имали мало практичних искустава. Настава је у почетку била прилично пасивна, али се временом квалитет поправљао. Упркос бројним проблемима резултати испита у јунском и јулском испитном року показују да је успех студената био исти као и претходне школске године“, нагласио је декан Грађевинског факултета.

Он је истакао и да, ипак, настава на даљину није стратешко опредељење Грађевинског факултета и да једва чекају да њихове учионице и амфитеатри буду пуни као пре пандемије корона вируса.

На питање да ли имају сценарио за евентуално погоршање епидемиолошке ситуације, рекао је да би у том случају били принуђени да комплетну наставу држе онлајн, али да су за то већ спремни.

Ова ситуација имала је и добре стране, јер их је, како каже Кузмановић, епидемија натерала да унапреде постојеће и да развију многе нове електронске сервисе и платформе.

Додао је и да се као резултат свих ових мера ове године уписало 18 одсто више бруцоша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)