ТРЕЋИ ТАЛАС ЈЕ У ТОКУ: Др Тиодоровића забрињавају журке на сплавовима и у кафићима

Novosti online

11. 10. 2020. у 09:05

ТРЕЋИ ТАЛАС ЈЕ У ТОКУ: Др Тиодоровића забрињавају журке на сплавовима и у кафићима

Др Бранислав Тиодоровић / Фото Таннјуг

Професор Бранислав Тиодоровић каже да морамо бити свесни да је трећи талас епидемије у току и да то потврђује повећање броја оболелих. Нагласио је да морамо сви да урадимо много да се у великим колективима не рашири инфекција. Истиче да се неке приватне прославе морају одвијати, али да га забрињавају журке на сплавовима и неким кафићима.

Бранислав Тиодоровић каже да треба појачати пажњу и притисак према грађанима у смислу бољег и конкретнијег обавештавања, а онда и применити мере које се предвиђене законом.

- Мислим да овог тренутка морамо бити свесни – трећи талас је у току. Не да га очекујемо, него је он већ кренуо и тиме шта се све око нас дешава видимо да тај број позитивних и оболелих расте, па чак нажалост и умрлих. И код нас имамо појаву повећања коју смо предвидели да ће се десити у првој половини октобра - рекао је Тиодоровић у програму РТС.

Указао је да су мислили да ће на повећање да утичу пре свега студенти и почетак школске године на факултетима, као и средњошколци јер се мора више радити са њима.

- Морам већи да и велики колективи, као на пример 'Јура', већ почињу да показују одређене карактеристике поновног појављивања болести. То су велики колективи где раде млади радници који потичу из породица са више генерација и то већ показује своје почетке инфекције и ту морамо предузети много више мера и морамо сви да урадимо много да се у великим колективима не рашири инфекција - нагласио је Тиодоровић.

На питање има ли проблема у контролисању примене мера, Тиодоровић каже да то не би уопштавао, јер према информацијама које добијају утисак је да је у највећим градовима, првенствено Београду, тај проблем веома присутан.

Каже да је проблем понашање једног дела становништа, као и да се не може рећи за све, јер велики део примењује мере, ако и да је важан надзор над спровођењем мера.

- На пример у Нишу у ове две вечери скоро да никога није било касно у кафићима, после 23 сата никога чак ни на улици - додао је Тиодоровић.

- Треба да будемо свесни да ће октобар бити месец који карактерише михољско лето. Биће ово захлађење које погодује вирусу. Јутра оваква са 7 до 10 степени, са кишом која ће бити наредних дана, сада ће ту бити и повећане влажности и то је врло погодно за ширење вируса, јер ће људи више морати да бораве у затвореном простору а и вирусу то више одговора - рекао је Тидоровић.

Када је реч о прославама, професор каже да морамо да будемо свесни да се неке проватне прославе морају одвијати, као и да морамо да живимо са вирусом, али да се штитимо и да примењујемо све мере и да чувамо своје здравље.

Навео је пример слава које предстоје и за које каже да треба да се организују, али уз поштовање свих мера.

- Оно ограничење до 30 особа, треба да важи и за славе. Сваки домаћин треба тако да организје славу да може да обезбеди све услове које тражимо и који су важни и за њега и за његову породицу, а са друге стране може да одвоји одређен део људи у две, три групе - навео је Тиодоровић.

- Мене забрињава то што се на сплавовима и неким кафићима организују журке где долазе неке певачице и певачи, ја верујем да је њима потребмо да се промовишу да се виде и да се чују, али све се то може орагнизовати у установама културе, са музичким свечаностима које ће испуњавати све услове, а на таквим журкама долази до већег броја заражаних младих - истакао је Тиодоровић.

Указао је да то потврђује и старосна структура оболелих, где су најдоминатнији они од 20 до 40 година.

Извор: РТС

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Lepi Lukic

11.10.2020. 12:48

A ne zabrinjavaju prepuni gradski autobusi , trzni centri , restorani? Ne mozete tako selektivno da sprovodite zakon i pravite zabrane. Pustite ljude da rade , zarade poreze , plate zaposlenih i da se porez i doprinosi vrate drzavi. Vreme je pokazalo da se virus n moze zaustaviti , a ni puno usporiti. Svako treba da razmislja o sebi.

Smilja

12.10.2020. 13:45

Molim prenesite kriznom stabu, da svuda u Evropi se zabranjuju zurke u parkovima, ovde u Beogradu svakog petka i subote, zurke,kontejneri piva, ostaju do ujutru, Kalemegdan Park Vojvode vuka i mnogi drugi, zvala policiju ,nisu nadlezni..gradjani ne mogu da se bore, mogu samo da ukazuju na potencijalne rezervoare virusa. Molim da vasi novinari nesto preduzmu