КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ УЛИВА СТРАХ: Данас је било мање новооболелих, али једна бројка показује озбиљност ситуације

Новости онлајн

10. 10. 2020. у 21:35

КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ УЛИВА СТРАХ: Данас је било мање новооболелих, али једна бројка показује озбиљност ситуације

Фото: Принтсцреен/Пинк

КОЛИКО брзо целокупна епидемиолошка слика може да се промени најбоље показује однос броја тестираних и заражених односно тзв. Конов коефицијент, који је у последњих десетак дана драстично скочио.

Број новооболелих од корона вируса у Србији последњих дана је троцифрен, Београд је означен као главно жариште, а надлежни упозоравају на поштовање епидемиолошких мера и појачану контролу како не би дошло до драматичнијег погоршања ситуације.

Према последњим подацима, за 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 4.976 особа, њих 168 било је позитивно. Ако упоредимо последње податке броја тестираних и заражених добићемо Конов коефицијент од 3,38 одсто! А само десетак дан раније, тачније 29. септембра било је тек 0,88, веома близу чаробне границе од 0,5% која се означава као идеална.

Јесте да смо 5. октобра имали мањи број заражених (51), али је и мање људи тестирано, те зато и Конов коефицијент није најмањи за овај датум. Треба узети у обзир и да је 5. октобар био понедељак, а пракса је да се за викенд за тестирање јавља мањи број људи.

Број заражених је и протеклих дана у порасту, а Конов коефицијент је сада достигао вредност преко 2%, што уопште није добро, а на ту цифру је раније и упозоравао др Предраг Кон.

Иначе, данашњих, 3,38 одсто највећи је број још од 13. септембра када је износио 3,5%, односно други највиши у последња два месеца.

Колико је важан Конов коефицијент

При крају првог таласа корона вируса, др Предраг Кон је рекао "да ћемо о укидању ванредног стања и укидању рестриктивних мера моћи да разговарамо када овај бројка падне испод пет одсто". Са друге стране време за пооштравање мера је када "Конов коефицијент" достигне вредност већу од два.

- Када број новозаражених у односу на број тестираних спадне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање - рекао је др Предраг Кон у тренутку када смо мислили да је први талас короне прошао.

Како сада ствари стоје, далеко смо од жељених 0,5 одсто, а тој цифри не иде у прилог најава, чланова Кризног штаба за борбу против ковида-19, који упозоравају да нам следи јесењи пик чији би удар могао да се осети већ за седам до десет дана.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)