КАФИЋИ НАЈРИЗИЧНИЈА МЕСТА: Др Кисић Тепавчевић каже да се корона шири као пожар кад год јој то дозволимо

Бета

10. 10. 2020. у 10:14

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је скраћење радног времена угоститељских објеката поново уведено зато што су они препознати као једна од најризичнијих места за заражажање новим корона вирусом.

КАФИЋИ НАЈРИЗИЧНИЈА МЕСТА: Др Кисић Тепавчевић каже да се корона шири као пожар кад год јој то дозволимо

Дарија Кисић Тепавчевић / Фото Танјуг

Она је на ТВ Прва казала да је било дана када је 50 одсто новозаражаних у популацији између 25 и 40 година, наводило да су се вероватно инфицирали на окупљањима увече, када се људи опусте и прекину да се придржавају епидемиолошких препорука.

- По правилу смо приметили да долази до заражавања на неким ноћним дешавањима или окупљањима... након чега обично следи даље заражавање унутар породице - додала је Кисић Тепавчевић.

Навела је и да се епидемиолошка слика која је повољнија од свих држава у окружењу "није десила случајно", а да су у структури укупно оболелих туристи који су долазили из иностранста чинили око пет одсто.

- Већина се вратила у препорученом периоду... а наши туристи су могли да се препознају зато што су (и на мору) углавном носили маске - каже Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да предстоји хладно време, када се респираторне инфекције очекују, да корона вирус није имао сезоналност, што се претходно очекивало, као и да се "шири као пожар у шуми" сваки пут када му то дозволе ублажавањем мера.

- Епидемиолошка ситуација никада неће бити сигурна док год вирус кружи у популацији - рекла је Кисић Тепавчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)