"НОВОСТИ" САЗНАЈУ - СРБИ ПОКРЕЋУ ПРОЦЕС: Прве тужбе против НАТО због карцинома од бомби с уранијумом!

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ - М. ОСТОЈИЋ

10. 10. 2020. у 09:00

НОВОСТИ САЗНАЈУ - СРБИ ПОКРЕЋУ ПРОЦЕС: Прве тужбе против НАТО због карцинома од бомби с уранијумом!

Фото: Приватна архива и В. Данилов

СМРТ заставника Марка Дијана, италијанског војника, некадашњег припадника НАТО снага на КиМ, који се годинама борио за истину о последицама осиромашеног уранијума по здравље, отворила је питање докле се стигло у Србији са истрагом о ефектима коришћења овакве муниције током агресије 1999. по здравље и животну средину.

 Како "Новости" сазнају, до краја месеца првих пет пилот тужби против чланица НАТО снага са одштетним захтевима биће поднето вишим судовима у нашој земљи.

Управо то је разлог зашто је овог викенда италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља дошао у Ниш да помогне српском колеги Срђану Алексићу. Они ће финализовати тужбе против чланица Алијансе због угрожавања здравља и живота људи, и животне средине, током бомбардовања 1999. Тартаља је пред италијанским правосуђем добио више од 170 пресуда у корист војника из мировних мисија на територији бивше Југославије, који су оболели од канцера, а неки од њих и умрли. Судови широм Италије потврдили су да постоји веза између њихових обољења и боравка на бомбардованој територији.

- Тужбе ћемо поднети у Нишу, Врању, Крагујевцу, Београду и Новом Саду - каже Алексић за "Новости". - Тужитељи су некадашњи резервисти, официри, полицајци на дужности на КиМ и цивили. Сви су оболели од карцинома, а за време НАТО бомбардовања били су на КиМ или у Врању. Изабрали смо случајеве који су идентични онима које је колега Тартаља у Италији добио.

Уз пилот тужбе биће достављени и медицински докази да је узрочник болести осиромашени уранијум. Тартаља је успео да докаже присуство тешких метала код оболелих, а у томе су му помогли вештачења Универзитетске клинике "Ла сапијенца" у Риму, Института за нанотехнологије у Милану и Универзитета у Торину.

Фото: AP

Пошто наш Закон о парничном поступку дозвољава вештачење из иностранства, у овим случајевима биће ангажовани италијански онколози који су већ вештачили за италијанске војнике. Алексић објашњава да су се определили за српско правосуђе због великих парничних трошкова у иностранству, али и зато што се страни судови могу огласити ненадлежним јер тужитељи нису њихови држављани. Ако пресуде нашег суда буду у корист оболелих, да би дошло до накнаде мораће да их признају земље чланице НАТО.

КОМИСИЈА ЗАВРШАВА РАД

ПАРЛАМЕНТАРНА Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије, формирана 2018, по речима председника Дарка Лакетића, приводи крају завршни извештај:

- Мада је наш мандат истекао, извештај смо окончали и представићемо га за месец дана. Ту се посао Комисије завршава, а даљи потези зависе од државе. Даћу тада предлог корака за које мислим да би требало да буду предузети - каже Лакетић за "Новости".

- Ми имамо заједнички усуд: грађани Србије су бомбардовани и умиру од последица тог чина, а исто важи и за италијанске војнике који су били у мисијама у иностранству, где су коришћене бомбе са осиромашеним уранијумом, као што су БиХ и КиМ. То је био разлог да са колегом Алексићем започнемо правосудну битку - каже Тартаља.

Фото: Архив "Новости"

Он додаје да ће то бити дуга битка за истину, и подсећа да је и у Италији водио борбу са институцијама, јер је до сада оболело око 8.000 италијанских војника, а преминуло око 400. У међувремену Алексић је поднео Комисији за заштиту људских права и околину УН и око 1.000 представки наших грађана. Затражено је да УН пошаљу два независна истраживача за заштиту животне средине и људских права. Одговора, међутим, још нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Naivni Gedža

10.10.2020. 09:35

Ni troškovi u Srbiji neće biti mali. Taksa za presudu iznosiće više desetina hiljada jer će verovatno biti precizirani milionski iznosi naknade štete.Troškovi za naknade i nagrade italijanskih veštaka takođe će biti visoki. A zemlje-članice NATO-a svakako neće priznati presude. Ne zbog visine naknade već principijelno: neće priznati odgovornost za ovakvo bombardovanje. Advokat Srđan Aleksić ako je savestan trebalo bi klijentima da objasni neke stvari pre nego što ih uvede u skupa suđenja bez mogućnosti naplate. Ljudi su finansijski iscrpljeni lečenjem. Advokate, pamet u glavu!

veselnik

10.10.2020. 11:37

PARLAMENTARNA Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije, formirana 2018... Mada je naš mandat istekao, izveštaj smo okončali i predstavićemo ga za mesec dana. Kada je bilo bombardovanje? Koliko godina se "vlast" nije bavila svojim narodom po ovom pitanju? A Komisija sastavljena od vrhunskih politicko-medicinskih strucnjaka skoro ceo period "mandata" nije radila svoj posao zbog licnih, proceduralnih (unutrasnjih) problema, nedostatka kancelarija, nesazivanja sastanaka i ostalih izgovora za nerad.

Mučenik

11.10.2020. 07:15

Lepo je da se dokaže pravda i štetnost osiromašenog uranijuma kog su NATO snaga na čelu sa Klintonom i SAD bacile na našu zemlju. Kod svih sudskih procesa vodite računa da se ne zamerite epidemiologu profesoru Zoranu Radovanoviću, koji smatra osiromašenog uranijumom za korisnu supstancu po našem narodu. Mora da je zaradio, za te tvrdnje, ogromne pare. Nazdravlje mu bile, kao što uranijum čuva zdravlje kontaminiranih, čiji broj, zbog blagotvornog dejstva uranijuma, kako tvrdi zaneseni profesor, је manji i manji.