НЕ ХАЈУ ЗА УПОЗОРЕЊА, ЗА МРТВЕ И ЗАРАЖЕНЕ: Овај град је најнедисциплинованији, скоро нико не носи маске и - није Београд

Е.В.Н.

08. 10. 2020. у 21:02

НЕ ХАЈУ ЗА УПОЗОРЕЊА, ЗА МРТВЕ И ЗАРАЖЕНЕ: Овај град је најнедисциплинованији, скоро нико не носи маске и - није Београд

Фото: В. Н.

ИАКО више нема дилеме да се корона и код нас опет разбуктава, у многим градовима не схватају довољно озбиљно ситуацију и упозорења епидемиолога.

Ни у Новом Пазару, који је у претходном таласу био највеће жариште ковида, грађани не поштују довољно мере. Понашају се слично као у јуну - што је за резултат имало стотине заражених и многе изгубљене животе. Једино што сада нема масовних окупљања и славља.

Новопазарци без маске могу готово свуда: у све јавне установе, продавнице, апотеке...

Већина је, изгледа, олако поверовала у причу која се шири градом да је, у претходном таласу, половина Пазараца стекла имунитет. Опуштање и непоштовање мера подстиче и повољна статистика - данима у Новом Пазару нема нових заражених, а у ковид-болници лече се само три пацијента.

- Морамо се придржавати свих прописаних мера, да не дозволимо вирусу да се поново разбукти - каже др Шефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару. - Нема говора о некаквом колективном имунитету Новопазараца. То је заблуда која би могла скупо да нас кошта. Новопазарци воле да пркосе разним мерама и забранама. То нам се већ обило о главу, а сада су нам потребни јединство, чврст карактер и одлучност да се заједнички и свим средствима супротставимо опасном вирусу.

Фото: В. Н.

Пазарци нису једини који крше мере, а надлежни су најавили строже контроле и кажњавања. У Београду су прве казне већ написане, а репортери "Новости" утврдили су да је већина грађана мере схватила озбиљно, те да у градском превозу, где је потенцијално највећи ризик од заразе - готово сви носе маске. Без заштите су тек понеки млади путници. Податак да је од 151 новог зараженог чак 78 из Београда показују да ће становници престонице морати још више да поштују мере.

ПРИЈАВЕ ПУТЕМ "ВАЈБЕРА"

МИНИСТАРСТВО здравља увело је посебан број 064/8811405, на који грађани могу путем "Вајбера" да пријаве непоштовање епидемиолошких мера, нарочито у угоститељским објектима и другим местима где се окупља већи број грађана. Из Министарства је саопштено да је ситуација стабилна, али може брзо да се преокрене, с озбиром на стање у окружењу, као и на попуштање у поштовању мера.

Данашњи биланс је и још двоје преминулих у Србији. У нежељеном правцу почињу да иду и остала два параметра важна за процену епидемиолошке ситуације: број хоспитализованих порастао је на 291, а број пацијената на респираторима на 21. Тзв. Конов коефицијент јуче је готово достигао 2,5 одсто на 6.139 тестираних.

- Тренутна ситуација је таква да нас најозбиљније упозорава да је важно да се доследно спроводе све донете мере - рекао је имунолог др Срђа Јанковић. - У супротном, прети пораст броја оболелих.

Поред Београда, пораст броја заражених регистровали су и Нови Сад - са седам новопозитивних, Ниш, Крагујевац и Крушевац са по пет, Ваљево, Врање, Параћин и Рашка са по три.

- Морамо бити опрезни, свако веће окупљање уједно је и потенцијално већи ризик да се вирус пренесе - каже др Јанковић. - Кризни штаб сада не разматра поновно увођење ранијих мера попут полицијског часа. Лично нисам сигуран да би то било сврсисходно у овој фази епидемије.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)