ОДАЛОВИЋ О НЕСТАЛИМА НА КиМ: Највећи део документације Еулекса у рукама Приштине

Танјуг

08. 10. 2020. у 11:24

ОДАЛОВИЋ О НЕСТАЛИМА НА КиМ: Највећи део документације Еулекса у рукама Приштине

Вељко Одаловић / Фото К. Михајловић

Највећи део документације Еулекса у вези са несталима на Косову и Метохији, према последњим инфомацијама, сада се налази у рукама приштинских институција, каже председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић и наводи да је значајно да се и у Вашингтону и Бриселу о овој теми у последње време разговара.

Он је за ТВ Прва рекао да је Еулекс, који је последњи био задужен за истраге и за прикупљање доказа, ту документацију предао приштинским правосудним органима.

Навео је да постоје и бројни видео записи који су публиковани и последњих дана и из којих се види да постоји видео архива која, такође, може да помогне у резјашњавању судбине несталих.

Постоји, каже, и документација у архивама мејдународних организација које су своју документацију изнеле са простора КиМ, као што су Кфор, Унмик, ОЕБС и неке невладине органзиације.

Навео је да се пуно наде полаже у сателитске снимке на основу којих може да се добију одређене информације о догађајима на основу прецизних података када је и где неко нестао и околности нестанака.

- Сада ми покушавамо да алармирамо међународну јавност и међународну заједницу да нам помогне - каже Одаловић.

Упитан о формирању заједничке комисије која је договорена споразумом из Брисела, Одаловић каже да ће управо она бити подршка која ће омогућити да се дође до драгоцених инфомација.

- Очекујемо и да се отворе у пуној мери и архиве Хашког трибунала - рекао је Одаловић и додао да очекује да буду доступне и информације до којих брже, више и квалитетније од других могу да дођу САД .

Одаловић каже да је, према евиденцији Мејдународног комитета Црвеног крста у периоду 1998, 199. и 2000. укупно било пријављено 6.025 несталих, а да се данас 1.643 особе воде као нестале, као и да иза тих нестанака најчешће стоје злочини.

- Документација коју је стварао Унмик, Кфор, касније Еулекс, сви они који су били на простору КиМ, може много да помогне у тражењу несталих, али и у процесуирању одговорних за злочине који су почињени - рекао је Одаловић.

Навео је да је Србија дала више од 2.500 документа у вези са несталима, а да нисмо до сада добијали документа са друге стране.

- Та полемика која се често води око тога да ли постоји архива ОВК или не постоји, ја и даље тврдим да она постоји и даље верујем да у њој има пуно доказа и инфомација о судбини лица које ми тражимо - каже Одаловић.

Навео је да су много квалитетних информација дале породице несталих.

- Упорно понављамо и тражимо да истражни органи процеусирају идентификоване починиоце злочина који су данас најчешће део приштинских институција - каже Одаловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)