„СИТУАЦИЈА НАС НАЈОЗБИЉНИЈЕ УПОЗОРАВА” Др Јанковић о поновном увођењу полицијског часа

Танјуг

08. 10. 2020. у 11:00

ТРЕНУТНА епидемиолошка ситуација у Србији је таква да нас најозбиљније упозорава да је важно да се поштују и доследно спроводе све донете мере у циљу превенције и спречавања даљег масовнијег заражавања, изјавио је данас имунолог др Срђа Јанковић.

„СИТУАЦИЈА НАС НАЈОЗБИЉНИЈЕ УПОЗОРАВА” Др Јанковић о поновном увођењу полицијског часа

Фото: Танјуг

Он је рекао да није фокус само на увођењу ригорознијих мера већ управо на доследном спровођењу већ донетих, будући да се до сада показало да је оно било доста релаксирано.

-Ситуација је таква да нас најозбиљније упозорава да ако мере не спроведимо доследно прети пораст броја оболелих- рекао је Јанковић за Тв Пинк.

На питање да ли поред Београда, где је највише новозаражених и где је тренутно најнеповољнија ситуација, постоји у Србији још неко жариште, он је рекао да га срећом за сада нема, али да се то може десити свуда где дозволимо.

-Морамо бити опрезни и посматрати ситуацију као такву да смо сви у ризику и да се сами не заразимо и не пренесмо другима. Само тако можемо смањиити потенцијал да се болест шири-рекао је Јанковић.

Он је упозорио да је свако веће окупљање уједно и потенцијално већи ризик да се вирус пренесе.

Објаснио је да је ризик за заражавање на отвореном простору значајно мањи него отвореном, али да када су већа окупљања, односно када има више људи и без довољне физичке удаљености, и маски-ризик свакако расте.

Упитан да ли Кризни штаб разматра поновно увођење ранијих мера попут полицијског часа, он је рекао да се то не разматра тренутно и да нагласак није толико на томе већ како спроводити и стриктно се придржавати већ донетих мера.

-Лично нисам сигуран да би то било сврсисходно у овој фази епидемије. Такве мере су одиграле улогу пролетос, није сада нагласак на томе толико колико како поштовати донете мере, али се прати ситуација... Важније је и сврсисходније то, него уводити драстичне мере-каже Јанковић.

Истакао је да је да је имајући у виду да следи сезона у којој има и других вируса, нарочито грипа важно да се што више грађана вакцинише вакцином за сезонски грип, нарочито групе које су у факторима ризика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Pendrek Ili Karantin Pitanje Je Sad

08.10.2020. 12:05

Карантин није полицијски сат. Карантин је превентивно изоловање здравих људи који су били у контакту са оболелима, или се не зна јесу ли, на пример зато што долазе из иностранства, а тамо наша епидемиолошка служба нема увид у контакте. Карантин није неселективно изоловање свих редом, осим ако ствар дође дотле да је наступио слом. Дакле, да би се спроводио карантин, потребно је налазити контакте оболелих. То је посао, то није причам ти причу на телевизији. Рекло би се да наша епидемиолошка служба није у стању да открива контакте, или неће то да ради, па зато није могуће спровођење карантина. Ако се прави упоредна анализа успешности маски и карантина, онда то изгледа овако... У Шпанији, Француској, Италији, Немачкој и на сличним местима, спроводи се политика маскирања, на основу непроверене вести о 1% преноса при општем маскирању, и то има за последицу галопирање короне у таласима. На Новом Зеланду, у Кини, у Вијетнаму, и на сличним местима, спроводи се политика карантина, на основу кроз историју провереног и доказаног концепта карантина, и тамо нема таласа, просто нема короне, ту и тамо се провуче, о онда је затуку карантином. На неким местима, као на Новом Зеланду, колико ја знам, маске нису обавезне. Тамо где је мање оболелих, тамо је и мање умрлих, а пошто земље које примењују карантин имају неупоредиво мање оболелих, оне имају и неупоредиво мање умрлих од короне него земље које маскирају своје поданике. Према томе, карантин је неупоредиво ефикаснији од пендрека, а друго је питање ко уме, ко не уме, ко хоће, ко неће, и зашто неће ако неће. Наравно, битно је нагласити да карантин није полицијски сат, и то што неко уведе полицисјки сат, то не значи да је увео карантин, него значи да није спроводио политику карантина.