ОД ДАНАС НА СНАГУ СТУПА НОВА МЕРА Кисић открива: Већина се короном заразила на овом месту

Танјуг

08. 10. 2020. у 09:49

ЗАМЕНИЦА директора Института "Батут" докторка Дарија Кисић изјавила је да, иако је Србија у овом моменту једна од земаља са најнижим ризиком за оболевање од корона вируса, искуства из других држава показују да се то може променити у року од недељу дана.

ОД ДАНАС НА СНАГУ СТУПА НОВА МЕРА Кисић открива: Већина се короном заразила на овом месту

Фото: Танјуг

-Не знам да ли ће више икада доћи време да кажемо да смо сигурни, јер где год да имамо циркулацију вируса епидемиолошка ситуација је несигурна-рекла је Кисић за РТС.

Она је објаснила да, када разматрамо епидемиолошку ситуацију, сами апсолутни бројеви не говоре много, већ стопе инциденције као мерило ризика обољевања у популацији.

-У току ове недеље је ова стопа нешто већа него што је била претходне недеље и око 19 одсто је већи ризик оболевања него што је било у току претходне недеље-рекла је Кисић.

Он је додала да су то још изузетно ниске стопе, са вредношћу испод 10 на 100.000, као и да смо у овом моменту једна од земаља са најнижим ризиком за оболевање.

-Искуство из Словачке, Чешке, Израела нам говори да морамо да будемо припремљени и да учинимо све да задржимо овакву епидемиолошку ситуацију-нагласила је Кисић.

Указујући да је највише новооболелих из Београда, она је објаснила да је највећи апсолутни број оболелих из највећег града логичан, јер има највећи број становника. Међутим, истраживања су показала да се већина њих заразила на прославама.

-Епидемиолошко испитивање сваког потврђеног случаја је показало да је то пре свега одлазак на нека славља и ноћна дешавања и да је то пре свега фактор ризика, а да је онда долазило до преношења у оквиру саме породице-објаснила је Кисић.

Указала је да је баш због тога Кризни штаб и ограничио рад угоститељских објеката до 23 сата.

-Сада чујемо често причу па зар се не може до 23 сата да пренесе вирус? Наравно да може у свако доба дана, ако себе доведемо у ризик за преношење инфекције. Међутим, показано је да је управо тај период након 23 часа период када је долазило до највећег окупљања и највећег ризичног понашања-истакла је Кисићева.

Додала је и да ће спорске манифестације убудуће бити одржаване без публике, јер би се у овом моменту, када имамо назнаке повећања тренда учесталости оболевања, свако такво окупљање сматрало високо ризичним.

Расте број новооболелих и Крагујевцу, Нишу, Врању, Краљеву, а докторка каже да у овом моменту немамо ниједно место са интензивном зоном жаришне трансмисије, већ да су то спорадични случајеви.

-Сваки потенцијални резервоар инфекције, односно особа која у том моменту има вирус у себи, може да буде велики расадник ако се не придржавамо превентивних мера-рекла је она.

На питање колико је грађана тренутно под надзором, Кисић је навела да је, када је реч о путницима у међународном саобраћају, у овом моменту више од 71.000 људи под таквом врстом надзора, а њих 118 је имало одређене симптоме након теста самопроцене који су указивали на присуство ове вирусне инфекције.

Последњих дана, како каже, највећи број грађана који долази у нашу земљу је са подручја БиХ, из Црне Горе и Хрватске.

-Грађани су изузетно савесно и одговорно схватили ову своју улогу и очигледно ова процедура није ни тешка и овај начин надзора се показао изузетно добар-навела је Кисић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

mara

08.10.2020. 11:17

...cccc..da li je moguce...da li cemo svakog dana slusati i citati izjave nekog od clanova Kriznog staba...a, kada ce se formirati Krizni stab za sezonski grip nekog tipa A,B C...ili te viruse vise necemo imati...

maniks

08.10.2020. 12:01

Ova zena radi svoje promocije vrsi mobing nad gradjanima Srbije. Sklonite je vise ide nam na zivce, ne samo sto ne citamo sta prica nego ne mozemo vise ni da je gledamo. Samo njena pojava izaziva ofbojnost i kontra efekat.