КОРОНА СЕ ЗАХУКТАВА Све мере на једном месту, од данас важи једна нова

Novosti online

08. 10. 2020. у 09:21

УСЛЕД погоршане епидемиолошке ситуације у нашој земљи Кризни штаб је на јучерашњој седници донео одлуку да сви угоститељски, трговински и занатски објекти, укључујући и оне са баштама, могу да раде до 23 часа, уместо до један сат после поноћи.

КОРОНА СЕ ЗАХУКТАВА Све мере на једном месту, од данас важи једна нова

Солидна потражња за радницима у кафићима / Фото Г. Шљивић

Одлука је обавезна и ступила је на снагу данас, а поред ове у Србији постоји још неколико важећих епидемиолошких мера, на које су грађани у последње време, чини се, почели да заборављају.

Податак који је за Кризни штаб представљао "окидач" за доношење нове-старе мере, која је недавно била ублажена продужењем рада објеката са баштама са 23 до један час после поноћи, јесте значајно повећан ризик за заражавања у нашој земљи у претходних неколико дана.

- Ове недеље је 19 одсто већи ризик за оболевање него што је био претходне и то нам је аларамантан податак - истакла је др Кисић Тепавчевић, која је након састанка Кризног штаба новинарима саопштила ову одлуку.

Она је рекла да је евидентно да је последњих дана дошло до повећања броја заражених, те да је ситуација у главном граду посебно алармантна.

Контрола спровођења мера биће повећана, као и санкционисање прекршилаца, али могућност затварања Београда није разматрана. Већ данима готово половина новозарежених на дневном нивоу регисторована је у престоници.

- Контрола примена мере се мора пооштрити у оним градовима у којима се број повећава, и контрола и санкције - изричита је др Кисић Тепавчевић.

Међутим, иако смо сведоци да су кафићи широм земље у последње време били преплављени посетиоцима, чини се да ово није једина мера чије је непоштовање утицало на повећање броја случајаева заразе корона вирусом у нашој земљи.


Заборавили на мере

Услед чињенице да је Србија једна од европских земаља која је последњих два месеца била у најповољнијем положају, када је у питању епидемиолошка ситуација, велики број грађана се опустио и заборавио на одређене мере, које су и даље на снази.

Ово су мере које још увек важе и чије је поштовање неопходно како би епидемиолошка ситуација у Србији била стабилна:

П.Милошевић

 

1. Забрана окупљања

Наредба Владе Србије о забрани окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору док траје опасност од ширења вируса донета је на седници одржаној крајем августа.

На основу ове одлуке Владе на целој територији Републике Србије, на јавним местима у затвореном и отвореном простору, забрањено је окупљање више од 30 особа истовремено.

Растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 метар, односно на свака четири квадратна метра може бити присутно само једно лице.

Крајем августа, ступила је на снагу нова мера која се тиче окупљања, али се она односила само на култруне манифестације. Како је тада одлучено, за оваква дешавања маскималан лимит је 500 особа уз то да група не сме да буде већа од шест особа, а и уз, наравно, поштовање свих епидемиолошких мера.

2. Ношење маски у затвореном простору

Ношење маски је тренутно обавезно у затвореним просторима, али и у градском превозу, док постоји само препорука да се оне носе и на отвореном.

На постојање ове препоруке недавно је указао и др Предраг Кон.

- Поново наглашавам и препоручујем ношење маске, и то не само у затвореном простору него и на отвореном. Заборавља се та препорука. Свестан сам да мали број људи носи маске напољу, али својевремено их је мали број носио и у превозу и тржним центрима док нису постале обавезне. Препорука може да пређе некад и у меру, нека се нико не изненади ако тако буде, ако све оде у погрешну страну - упозорио је др Кон.

Др Кисић Тепавчевић је на јучерашњој конференцији за штампу Кризног штаба подсетила да је ношење маски у затовреном обавезно, а посебно је нагласила важност ношења у градском превозу.

3. Ношење маски на овореном

Др Дарија Кисић Тепавчевић подестила је данас и да маску треба носити и на отовреном простору у случају да је немогуће обезбедити дистанцу већу од 1,5 метар.

4. Ограничен рад угоститељских објеката

Сви угоститељски објекти и радње могли су до данас да раде до 21 сат уколико не поседују баште, док су они који поседују баште могли да раде до један сат после поноћи. Од сутра сви угоститељски објекти и радње ће моћи да раде само до 23 сат.

- На предлог Кризног штаба од сутра ће радно време угоститељских, трговинских и занатских објеката бити ограничено до 23 сата - рекла је јуче на конференцији за штампу епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић.

Како је додатно појаснила, на апотеке и одређене пумпе ова мера се не односи.

Неке општине "предухитриле" Кризни штаб

Наведене мере су обавезне и важе за територију целе земље, док Кризни штабови у локалним самоуправама могу на основу процене о епидемиолошкој ситуацији на њиховој територији да доносе мере које важе за општине.

Једна од привих која је услед ситуације која се поново погоршла, поново прогласила ванредну ситуацију јесте Трстеник. До ове одлуке дошло је само две недеље након што је у општини укинута ванредна ситуација.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)