МИА ИДЕ НА ОПЕРАЦИЈУ: За лечење четворогодишње девојчице из Параћина хумани појединци и колективи сакупили неопходних 50.000 евра

З. РАШИЋ

08. 10. 2020. у 08:40

МИА ИДЕ НА ОПЕРАЦИЈУ: За лечење четворогодишње девојчице из Параћина хумани појединци и колективи сакупили неопходних 50.000 евра

Фото Приватна архива

ВЕЛИКА победа хуманости: малена Миа Жикић са родитељима Миленом и Станојем, 14. октобра путује на клинику у Турској, где четворогодишњу девојчицу очекује операција која јој значи живот.

За само двадесетак дана, Параћин и Србија, успели су да сакупе 3,2 милиона динара, што је више од половине недостајуће суме за операцију. Укупна свота од око шест милиона, за породицу недостижна, прикупљена је преко наменског рачуна Фондације "Буди хуман", од које је мајка добила званичну потврду да је новац најзад обезбеђен.

АКЦИЈА ХУМАНОГ СУГРАЂАНИНА

ОД краја прошле године СМС порука је било све мање. Миини родитељи су били очајни, кад се појавио племенити Параћинац, Владан Вугделија, који је одлучио да ову започету хуману мисију покуша да доведе до краја. Он је успео да покрене солидарност пешачећи 40 километара за Миу од Ресавице до Параћина. Акција "Километри за Миу" покренула је лавину хуманости и мисија је успешно окончана - само преко СМС порука стигло је око 2,5 милиона динара.

Пред Миом је сада први захват и велика шанса да се њена кичма, деформисана врло брзо после рођења, исправи уградњом посебне магнетне шипке. То ће бити увод у покушај да најзад почне сама да седи, стоји, хода, говори. Мииним родитељима најзад је пао камен са срца јер 50.000 евра, колико је потребно за операцију, за њих је била незамислива свота.

- Све је договорено са представницима клинике у Истанбулу где одлазимо 14. октобра - каже Милена. - Још не знамо када ће бити операција, ни колико ће трајати опоравак, али мало је рећи да сам срећна што смо успели да за кратко време прикупимо преостали новац. Немам речи да захвалим Владану Вугделији, човеку који је успео да анимира јавност да се средства прикупе што пре. Ово је први корак, тек почетак борбе да наша девојчица стане на своје ноге, да почне нормално да се развија. Сваким даном крива кичма и грудни кош све више јој притискају све унутрашње органе. Због тога не само да не може да се креће, већ ни да говори.

Кад се кичма операцијом исправи, следи дуги период рехабилитације.

Хуманитарна акција почела је још марта прошле године, о чему су "Новости" прве писале, а на преглед у Турску родитељи су Миу одвели први пут у јулу. Угледни хирург, професор Ахмет Аланај, препоручио им је тада уградњу такозване магнетне шипке, која исправља кичму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)