АЈВАР КУВАЈУ У ДВЕ ТУРЕ: Просечна пензија недовољна да покрије трошкове припреме зимнице: ајвар кувају у две туре

Ј. Д.

08. 10. 2020. у 13:20

АЈВАР КУВАЈУ У ДВЕ ТУРЕ: Просечна пензија недовољна да покрије трошкове припреме зимнице: ајвар кувају у две туре

Фото Н. Скендерија

ПРИПРЕМАЊЕ зимнице је саставни део јесени, а пензионери ових дана ужурбано обилазе градске пијаце како би набавили свеже плодове и скували још коју теглу ајвара.

Просечна пензија од 27.775 динара није довољна да се зимница стави одједном, зато су се многи одлучили на припрему у две туре.

Да би се напунио шпајз са 15 килограма ајвара, 20 литара куваног парадајза, пет килограма мешане салате, десет килограма киселих краставчића, ставила каца киселог купуса и скувало десетак килограма џема од шљива потребно је најмање око 15.000 динара, под условом да се на зеленим пијацама купује воће и поврће по продајним ценама.

СЛАТКО ЈЕФТИНИЈЕ

МЕЂУ теглама ајвара, киселих краставчића и туршије, времешни домаћини обавезно воле да имају и понеку теглу слатког или пекмеза. У домаћој радиности се углавном припрема слатко од смокава или белих трешања, док се шљиве купују за кување џема. Припремање слатког дела зимнице изискује мање новца јер се кува само по неколико тегли за које није потребно више од три килограма воћа и око килограм шећера.

Међутим, како то увек није случај, односно претежно се пазари оно што је свеже и квалитетно, самим тим су и цене готово дупло више. Тако кување зимнице уз свеже плодове и неопходне додатне састојке може да кошта и до 30.000 динара. Уз паприку за ајвар где цена по килограму иде и до 100 динара мора да се купи и плави патлиџан, који је и до 130 динара, парадајз - који може да се нађе и по 70 динара, али и сирће, уље, со и све што је домаћицама потребно. Због тога док се плате дажбине, купе неопходне намирнице, пензионери зимницу морају припремати из два дела.

- Лакше нам је да поделимо, па у првој тури само скувамо ајвар и коју флашу парадајза, кад стигне друга пензија одвојимо новац за киселе краставчиће и туршију - прича Драгица Родић из Београда. - Док се кисели купус оставља тек од средине октобра, када захладни, а и цене буду ниже.

За припаднике трећег доба куповина већ припремљене зимнице је готово незамислива. У маркетима тегла ајвара од 700 грама креће се од 300 па до 550 динара, а киселих краставчића од од 150 до 250. По тој рачуници за десет тегли ајвара, и то ако се купују по "акцијским ценама", потребно је издвојити 3.000 динара.

Нешто више новца мора се издвојити за куповину домаћег ајвара, који је се продаје од 500 до 800 динара, али за који домаћице гарантују укус и квалитет. По овој рачуници за десет тегли мора се издвојити од 5.000 до 8.000 динара, што је за пензионерски џеп велики издатак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)