КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Београд највеће жариште, оштрија контрола у јавном превозу и угоститељским објектима (ВИДЕО)

Новости онлине

07. 10. 2020. у 15:13

У РЕПУБЛИЦИ Србији до 15 часова 7. октобра 2020. године регистрована су укупно 34.193 потврђена случаја ковид 19.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Београд највеће жариште, оштрија контрола у јавном превозу и угоститељским објектима (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

Од последњег извештаја тестирани су узорци 6.700 особа од којих је 121 позитивна. У последња 24 сата преминула је једна особа.

До 15 часова у Републици Србији на коронавирус тестиране су укупно 1.173.582 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Јавности се обраћају др Дарија Кисић Тепавчевић, заменик градоначелника Горан Весић и др Зоран Башчаревић.

Др Кисић је истакла да је највећи број заражених у последња 24 часа регистрован у Београду, као и да је епидемиолошка ситуација у школама стабилна.

- Као што можемо да видимо током последњих дана бележимо пораст броја заражених, и ако гледамо ризик обољевања на нивоу читаве Европе ми смо и даље једна од земаља која има најнижу стопу обољевања, и на свима нама је да се потрудимо да тако и остане - рекла је др Кисић.

Она је упозорила да у врло кратком периоду може да дође до погоршања ситуације, и навела да у целом региону епидемија букти.

- Пример Кине нам најбоље показује да ако смо дисциплиновани, и понашамо се одговорно и савесно тако нешто не мора да се деси, тачније не мора доћи до погоршања - рекла је др Кисић, и рекла да резултати које бележимо последњих месеци показују да дисциплина показује своје резултате.

Заменик градоначелника Горан Весић је рекао да је природно да Београд буде највеће жариште, зато што је Београд највећи град у Србији.

- Сви велики градови су посебно угрожени, и представљају могући извор ширења заразе, и зато ћемо се посебно посветити местима у којима може да се шири зараза, а то су јавни превоз и угоститељски објекти - рекао је Весић, и подсетио да већ два дана инспекција контролише јавни превоз, и да је написан велики број казни.

Фото: Принтсцреен

- Што се тиче угоститељских објеката, написало смо 183 прекршајних налога. Оно што је важно да напоменем да нема заражених што се тиче привредних активности. Привреда мора да ради, ми не смемо себи да дозволимо да привреда поново стане, а то зависи од наше одговорности. Апелујем да се поштују мере, и инсистираћемо да се у затвореним просторима носе маске.

Весић је рекао да ако се будемо придржавали мера и не будемо ишли на журке предупредићемо увођење тежих мера.

Др Кисић Тепавчевић је подсетила да су све мере које су биле донете остале на снази, без обзира на чињеницу да је епидемиолошка ситуација била лакша. 

- Ношење маске на правилан начин апсолутно спасава животе, то је најбоља превентива. Ова мера је итекако ефикасна, и неће имати алтернативу чак ни када стигне вакцина. Основна мера је обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору, а препоручује се и ношење на отвореном када је немогуће успоставити безбедно растојање.

Она је подсетила да је забрана окупљања до 500 људи, и да је и у јавном превозу обавезно ношење маски.

- На предлог Кризног штаба од сутра угоститељски објекти, кафићи и занатски објекти неће смети да раде после 23 часа - рекла је др Кисић.

Др Башчаревић је истакао да на Ортопедском институту Бањица, због епидемије нису могле да се изводе ортопедске операције.

- Зато молим грађане, не апелујем него молим, да поштују мере да би Ортопески институт могао да настави да се бави ортопедијом, и да помаже болеснима - рекао је Башчаревић.

На питање како ће се пооштрити контрола угоститељских објеката, Весић је рекао да је чињеница да постоје објекти који не поштују радно време, и апеловао је на медије да буду одговорни и да извештавају о томе.

- Направили смо једну координацију, тако да ће у контроли учествовати припадници санитарне инспекције, комуналне милиције и полиције. Са обзиром на одлуку Кризног штаба поједини објекти више не смеју да се играју са тиме шта је башта а шта затворено.

Др Башчаревић је појаснио како изгледа пребацивање болница у ковид систем, рекавши да од тренутка одлуке престаје примање пацијената, већ се наставља само лечење оних који су ту, док се не постигне нулто стање пацијената.

Фото: Принтсцреен

- Ми сада стално излазимо из једног циклуса у други. Ми врло брзо пређемо у ковид статус, наш институт је простран, сваки пацијент добије свој кревет, и удобно им је. Али тог тренутка када ковид пацијенти уђу, сви други пацијенти, са малигним болестима и траумама морају да престану да се лече на Бањици. И где су ти људи? Па у мањим болницама, које нису у ковид систему, које немају довољно капацитета да збрину све. Тада ми све малигне пацијенте усмеравамо на Онкологију, а они их лече по приоритетима.

Весић је нагласио да је најављено и стварање вибер апликације, где ће грађани моћи да шаљу фотографије кршења мера, да би надлежни могли да реагују.

Др Кисић Тепавчевић је рекла да су око 5 одсто заражених људи који су се заразили у иностранству, пре свега у Црној Гори, и истакла је да се већина наших туриста понашала дисциплиновано.

- Готово без изузетка људи су се заражавали на прославама и журкама, то је показала анамнеза свих пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Janko

07.10.2020. 15:45

Ja njih više ne želim da slušam i gledam. Sve čine samo sa jednim ciljem, špricanje nacije za dobru lovu. Sve što su nam pričali do sada pokazalo se kao čist promašaj a njihove "stručne" preporuke znaju i deca u vrtićima

Bob

07.10.2020. 17:55

Dali je to moguce da u rijaliti, nesto vise od 30 ljudi a svi spavaju zajedno u istoj prostoriji, pa cak i jedni preko drugih, sede skoro jedni drugima u krilu, a i svakodnevne svadje koje se unose jedni drugima u lice, a ni jedan zarazen, sa ovim tako reci opasnim virusom. Sta je ovde istina o tome, i zasto je to takop.