ДВА ПУТА НА РЕСПИРАТОРУ: Надљудских напори лекара КЦ НИш да се спасе мали Александар уродили плодом, мали херој иде кући

Ј. ЋОСИН

07. 10. 2020. у 14:46

ТЕК пошто је смогао снаге да дише самостално, без респиратора и достигао 2.150 грама, мали Александар, који је 27. јула на свет дошао царским резом, са свега 920 грама, без спонтаног дисања, без покрета, са изразито спором срчаном акцијом, а чија је мајка издахнула исте вечери услед компликација са ковидом, у четвртак напокон иде кући.

ДВА ПУТА НА РЕСПИРАТОРУ: Надљудских напори лекара КЦ НИш да се спасе мали Александар уродили плодом, мали херој иде кући

Архива

Иако је био негативан на корону, мали Александар одмах по рођењу прикључен је на респиратор и инкубатор, где је провео нешто мање од два месеца. Сестре су га данима училе да се храни на флашицу. Ипак, овај храбри малиша, успео је да, уз надљудске напоре нишких лекара, победи у овој борби, да се опорави и да у четвртак напусти КЦ НИш и оде кући, свом оцу.

Лекари КЦ НИш кажу да је ово посебан дан и за све њих.

- Посебан дан за све оне који су учествовали, уопште, у збрињавању ковид пацијаната, а посебно у драматичним ситуацијама које смо имали у јулу и јуну. Одлазак бебице кући свом оцу је посебан тренутак за нас и стварно бих после ове двомесечне битке искористио прилику да се захвалим целокупном особљу које је тог касног поподнева и вечери учествовало у заиста епској бици, као и докторима анестезиолозима који су водили огромну битку за живот мајке, али и да дају шансу за живот беби - каже директор Клинике за анестезију и интензивну терапију др Радмило Јанковић.

Др Јанковић је посебно захвалио екипи гинеколога, акушера које је предводио професор Милан Стефановић, неонатологу Ивици Накеву и професорки анестезије Ивани Будић, који су одрадили заиста велики посао.

Др Радмило Јанковић /Фото Ј. Ћосин

- Уз сва предвиђања да ће битка бити тешка, екипа наших неонатолога, интензивиста, педијатара је надљудским напорима после доста дана на механичкој вентилацији и у инкубатору, уз доста неге, доста ангажовања, успела да спасе бебин живот – каже др Радмило Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)