ПЕТ КОРОНА БОМБИ Ово су места високог ризика за ширење вируса и тек ће постати опасна

Novosti online

07. 10. 2020. у 08:59

ВЕЋ крајем овог месеца и почетком следећег, према неким прогнозама, можемо да очекујемо трећи талас корона вируса.

ПЕТ КОРОНА БОМБИ Ово су места високог ризика за ширење вируса и тек ће постати опасна

Фото АП

Због тога сва упозерења остају актуелна, а места где се вирус најлакше шири сада су градски превоз, средње школе, факултети, славља и клубови и кафићи.

Сва та места ће тек постати места високог ризика када захладни, јер је познато да се вирус лакше и брже жири у затовреним просторима.

Градски превоз

Нема сумње да је градски саобраћај носи највећи ризик, без обзира на то што су прописане бројне мере - на дупла седишта дозвољено је да само једна особа може да седи, одређено је растојање између оних који стоје... Зато је веома важно, уз максимлана труд да се одржи прописана дистанца, и да сви носе маске, улазе само на једна врата, излазе на друга и да се возила дезинфикују.

Због великог ризика, контрола у ГСП возилима је појачана како би се осигурало да грађани поштују прописе. Строжа контрола обавезног ношења маски у аутобусима, трамвајима и тролејбусима уведена је управо како би се у њима колико-толико спречило ширење ковида-19, али је велико питање колико ће то бити реално могуће у новембру када се очекује нови талас корона вируса.

Последњих дана и недеља видљива су препуна возила градског превоза у којима не да није могуће држати одстојање, него је у нека од њих скоро и немогуће ући. Људи су се вратили са одмора, ђаци и студенти у клупе, запослени у своје фирме, све је мање оних који раде од својих домова...

Поврх свега, и даље има оних који чак и не носе маске, али и много више њих који их неправилно држе (углавном само преко уста), те су тако прилично бескорисне.

Д.Миловановић

 

Средње школе

Након што је министар просвете Младен Шарчевић објавио биланс заражених у школама у Србији, у очи упада једна чињеница - веома мали број заражених је заправо пријављен у средњим школама. Да ли је то показатељ да је све у реду или да пак ту нешто не штима?

Доктор Кон је пре неколико недеља рекао да је систем добар у основним школама, да функционише, али да га брине стање са средњим школама. Док још нисми имали ниједног пријављеног зараженог короном у средњим школама (у основима их је увелико било) др Кон је изјавио да "постоји бојазан да ће се случајеви откити тек када ситуација измакне контроли"

- Када систем функционише ви добијате податке, када не функционише ви података немате - био је јасан епидемиолог.

Он је појаснио да је мало вероватно да тада ниједан средњошколац није имао температуру, те да ако вирус постоји у основним школама, онда га мора бити и у средњим.

Прошлог петка, међутим, сазнали смо да је, према тада најновијем пресеку, вирус био пријављен у 24 основне и 9 средњих школа.

Оно што др Кон свакако примећује, сте то да ђаци, по свој прилици, не желе да пријаве симптоме, "јер су сада у животном добу када постоји одређени отпор према свему што им је наређено".

Осим тога, средњошколци су најноншалантнији у понашању и односу према вируса па су често и означи као они који се слабо придржавају мера предострожности.

Факултети

Како је током ове епидемије више пута младости приписиван и већи број контаката тако су сви оратили пажњу на оно што раде студенти. Дестине хиљада студента из целе Србије, Црне Горе и Републике Српске мигрира током целе године тамо-амо, а у тим путовањим врло могуће да негде и "покупе" ковид-19, а онда у оквиру факултета, студентских домова, журки или дружења прошире даље вирус.

- Имамо нове ризичне ситуације, долазе студенти, испитни рокови. Долазе у домове, посебно у Београду, то је поново ризик. Припрема се ситуација, тако да имамо евентуално где да се изолују позитивни, где ће чекати резултате, спремају се и посебна места где ће бити лечени лакши случајеви - испричао је летос епидемиолог Кон.

Подсетио је и да је претходни пораст броја новооболелих почео управо од студената, али не и у домовима.

- Пораст је кренуо од студената, не у домовима, него на разним прославама. Сваки други који је добио обољење је давао изјаву о неком дружењу масовнијем и није одмах реаговано тако да се то проширило - упозорава др Кон.

Недавно је др Кон изао и да има сазнања о једној конкретној ситуацији како се лако и једноставно може ширити вирус међу студентском популацијом, а тог сценарија смо се сви прибојавали.

- Имали смо критичну ситуацију са једним испитом. Било их је 100 у просторији. 100 студената на једном испиту, а знамо колика су ограничења. Имамо информације да је вероватно на том месту дошло до заражавања - рекао је др Кон.

Фото Н. Скендерија

 

Славља

У сусрет сезони слава, које ће ове јесени и зиме бити прослављане у специфичним околностима због епидемије корона вируса, препоруке струке су јасне - крсну славу требало би обележити уз поштовање свих епидемиолошких мера, у кругу породице и уз мањи број гостију и без грљења, љубљења, честитања...

Епидемиолози стално упозоравају да је ризик свако окупљање већег броја људи у затвореном, у кући или стану, и да се на мере превенције не сме заборавити и таква окупљања треба свести на прихватљиве оквире.

Епидемиолог др Радмило Петровић рекао је Тањугу да славе треба славити у кругу породице, са мањим бројем гостију, да се не треба љубити и да је обавезно прање руку.

Указује на то да би људи у затвореном простору требало да буде на прописаном одстојању, уз обавезно проветравање просторије.

Према његовим речима, свећа, кандило и тамјан треба стално да горе, јер емитују позитивне јоне и на неки начин стерилишу ваздух.

Такође, овде треба додати и да је на снази забрана окупљања више од 30 људи.

Клубови и кафићи

Како више немамо лепог времена, окупјања у баштама угоститљских објката сада се премешта у затворен простор. Познато је да је већа вероватноћа од заражавања у затвореном простору него на отвореном па се сада та могућност са хладнијим временом опасно повећала.

Додајте томе неки скучен простор, музику, алкохол и вишесатно ђускање, а онда ту можете одузети физичку дистанцу. Маске ионако до сада нису биле обавезне за госте у кафићима и ресторанима, а седелео се углавном напољу.

Такође, рад угоститељских објеката је продужен до 1.00 сат иза поноћи. Ако се мере не буду поштовале чланови Кризног штаба су најавили да је могуће увођење и мере обавезног ношења маски и на отвореном.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)